UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міжнародні резерви України оновили історичний рекорд

Динаміку збільшення резервів визначили три показники.

Станом на 1 серпня 2023 року міжнародні резерви України становили 41,718 мільярда доларів. У липні вони зросли на 6,9%, вдруге поспіль оновивши рекордний показник за всю історію незалежності держави.

Попередній максимум був зафіксований минулого місяця і складав 39,026 млрд, зазначили у Нацбанку.

«Упродовж липня міжнародні резерви продовжували зростати завдяки стійким та ритмічним надходженням від міжнародних партнерів, що перевищили чистий продаж валюти Національним банком та боргові виплати країни в іноземній валюті», - йдеться в повідомленні.

Читайте також: Курс долара: аналітики покращили свій прогноз на 2023 рік

У НБУ зазначали, що протягом минулого місяця динаміку міжнародних резервів визначала низка чинників. По-перше, надходження на користь уряду та виплати за обслуговування й погашення державного боргу.

На валютні рахунки уряду в Національному банку надійшло 4,681 млрд доларів, зокрема:

«За обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті Уряд виплатив 394,6 млн доларів, із яких: 319,6 млн – за обслуговування та погашення валютних ОВДП, 66,8 млн – боргу перед Світовим банком, решта – боргу перед іншими міжнародними кредиторами», - додали в Нацбанку.

Читайте також: Економіка України адаптується, але до реального полегшення ще дуже далеко

По-друге, за інформацією НБУ, міжнародні резерви зростали завдяки вдалим операціям Нацбанку на валютному ринку України. Зокрема у липні Національний банк продав на валютному ринку 1,873,4 млрд та викупив до резервів – 12,9 млн доларів.

«Надходження від міжнародних партнерів і надалі залишалися помітно більшими, ніж обсяги інтервенцій НБУ з продажу валюти, що здійснювалися для покриття різниці між попитом і пропозицією на валютному ринку України», - наголосили в НБУ.

Третя причина, завдяки якій вдалося збільшити резерви України, полягала у переоцінці фінансових інструментів. У липні внаслідок переоцінки вартість фінансових інструментів збільшилася на 266 млн доларів.

Нагадаємо, члени Ради з фінансової стабільності визначили головні системні ризики фінансового сектору України.