UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мій будинок зруйновано. Що робити?

Як отримати компенсацію за пошкоджене чи знищене війною майно

Автор: Ярослава Борка

Кожного дня російські військові ганебно та цинічно руйнують оселі мирних українців, — тільки в Києві з початку повномасштабної війни було пошкоджено 208 житлових будинків, 46 шкіл і 29 дитсадків.

Доки евакуйовані українці змушені перебувати у тимчасово облаштованих для них притулках або жити у небайдужих людей, держава намагається якнайшвидше вирішити їхню подальшу долю, аби вони могли повернутися до нормального життя. Зокрема парламентом прийнято, але поки що за основу, законопроєкт про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій. Деталі документа ще доопрацьовуються, але ми принаймні вже розуміємо, як працюватиме система відшкодування матеріальних збитків громадянам.

Відповідно до зазначеного законопроєкту, особами, які мають право на компенсацію за пошкодження або знищення свого житла, є:

Пріоритетне право на отримання компенсації мають:

Варто зазначити, що пріоритетне право на компенсацію за пошкодження та/або знищення об’єкта нерухомого майна поширюється на компенсацію лише одного об’єкта нерухомого майна. Тобто якщо у особи з пріоритетним правом компенсації знищено або пошкоджено більш як один будинок/квартиру, то пріоритет надається одноразово, компенсацію за інші об’єкти нерухомого майна буде отримано в порядку черговості. Облік черговості надходження заяв здійснюється з використанням реєстру пошкодженого та знищеного майна.

Можливими видами компенсацій є:

Щоб отримати таку компенсацію, власники пошкоджених і/або знищених об’єктів нерухомого майна мають подати заяву про надання компенсації. Заява подається під час дії воєнного стану та протягом 90 календарних днів з дати його закінчення на території, на якій розташовано пошкоджений або знищений об’єкт нерухомого майна. Звертаю увагу, що заява подається щодо кожного пошкодженого або знищеного об’єкта нерухомого майна окремо. Якщо пошкоджене/зруйноване майно перебуває у спільній власності, кожному співвласнику необов’язково подавати окрему заяву, — заява, подана одним із співвласників, вважається поданою всіма співвласниками та буде розглянута.

У заяві необхідно зазначити:

До заяви необхідно додати один або кілька з переліку документів:

Заяву про надання компенсації вже можна подати:

Для того щоб подати заявку через застосунок «Дія», у меню «Послуги» необхідно обрати пункт «Пошкоджене майно». Далі потрібно заповнити форму. Для цього знадобиться така інформація:

Якщо інформація про об’єкт зберігається в Державному реєстрі речових прав, вона підтягнеться автоматично. У разі відсутності інформації про об’єкт у такому реєстрі ви матимете змогу внести інформацію в ручному режимі. Після заповнення форми та її реєстрації ви зможете завантажити заяву у форматі PDF або отримати її на електронну пошту. Після реєстрації заяви очікуйте на інформацію про початок процедури оцінки та компенсації, що будуть визначені урядом найближчим часом.

Читайте також: Компенсація за війну коштом РФ: в Уряді розглядають ідею щомісячних грошових виплат українцям та бізнесу

Отже, підсумовуючи, механізм отримання компенсації за пошкоджене/знищене майно такий:

  1. подання отримувачем компенсації заяви про надання компенсації;
  2. розгляд заяви про надання компенсації Комісією з розгляду питань щодо надання компенсації. Під час розгляду заяви Комісія встановлює наявність або відсутність підстав для отримання компенсації, визначає, чи є у заявника пріоритетне право на отримання компенсації, збирає документи та інформацію, необхідну для прийняття рішення про надання компенсації, проводить обстеження можливості/неможливості відновлення об’єкта нерухомого майна, забезпечує проведення оцінки вартості відновлення пошкодженого об’єкта нерухомого майна. Строк розгляду заяви Комісією з розгляду питань щодо надання компенсації не перевищуватиме 30 календарних днів із дня подання заяви;
  3. прийняття рішення про надання компенсації;
  4. виплата компенсації.

Також необхідно зазначити, що одночасно з отриманням компенсації отримувач компенсації укладає договір про відступлення державі права вимоги до Російської Федерації щодо відшкодування збитків за пошкодження або знищення об’єкта нерухомого майна, заподіяних внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених воєнною агресією РФ. Усі спори, пов’язані з отриманням компенсації, вирішуватимуться у судовому порядку.