UA / RU
Підтримати ZN.ua

Євросоюз хоче передати Україні 15 млрд євро із заморожених активів РФ – FT

Для цього потрібна згода усіх країн-членів ЄС, зокрема Угорщини.

Європейський Союз запропонує використовувати прибутки від заморожених російських активів для фінансування потреб України. Схема має на меті зібрати близько 15 мільярдів євро, тобто 3 мільярда євро на рік у проміжку 2023-2027 років.

Оприлюднити таку пропозицію Єврокомісія збирається 12 грудня, пише Financial Times.

Читайте також: Країни G7 вирішили не розморожувати активи РФ до компенсації збитків Україні

Країни-члени ЄС повинні будуть одностайно підтримати цей план, а також подальші кроки з його реалізації, перш ніж гроші будуть надані Україні, розповів виконавчий віце-президент комісії Валдіс Домбровскіс. Потенційною перешкодою для цього може стати Угорщина, яка намагається заблокувати подальше фінансування України з боку Євросоюзу.

На другому етапі плану прибутки будуть перераховані до спільного бюджету ЄС, щоб допомогти підтримати Україну. Згідно пропозиції, використовуватимуть лише надходження від активів російського центрального банку.

Читайте також: Що на практиці заважає повертати конфісковані активи з-за кордону

Нагадаємо, ЄС заявляє, що заморозив російські активи на суму близько 21,5 мільярда євро, а ще 300 мільярдів євро коштів російського центрального банку заблоковані в країнах ЄС та G7.

Близько 125 мільярдів євро з цієї суми зберігає бельгійська компанія Euroclear. Бельгія, яка є членом ЄС, але не входить до G7, підрахувала, що у 2023-2024 роках збере 2,3 мільярда євро податків з цієї суми, заявивши, що використає ці кошти на допомогу Україні.

Імовірно, лідери ЄС не дадуть остаточного схвалення пропозиції на саміті 14-15 грудня, але, можливо, доручать своїм урядам далі працювати над нею. Оскільки важковаговики Німеччина і Франція висловлюють застереження, швидкої угоди не передбачається.

Читайте також: Заморожені російські активи можуть бути авансом у рахунок репарацій, які РФ повинна буде заплатити Україні – Кемерон

Раніше повідомлялося, що в ЄС не можуть дійти згоди щодо плану фінансування України із заморожених російських активів.  Протягом декількох місяців чиновники ЄС вивчали способи отримання доходів від активів РФ. Але цей план викликав скептицизм з боку урядів деяких країн, зокрема Франції та Німеччини, а також Європейського центрального банку, який побоюється, що це може спричинити нестабільність євро.

Скільки є доходів саме від заморожених російських активів і на що може розраховувати Київ, розповідає Тетяна Хутор у статті «Доходи від російських активів зростають. Чи використає їх Україна?».