UA / RU
Підтримати ZN.ua

Держава купила «Сенс банк» за одну гривню

Кабінет міністрів України прийняв рішення купити у Фонду гарантування вкладів фізичних осіб акції АТ “Сенс банк”, рішення про націоналізацію якого було прийнято Національним банком України напередодні,  у повному обсязі за одну гривню. Відповідну постанову затверджено урядом 21 липня.  

«Держава в особі Міністерства фінансів придбаває у Фонду гарантування вкладів фізичних осіб акції АТ “Сенс банк” у повному обсязі за одну гривню. Органом управління корпоративними правами за акціями АТ “СЕНС БАНК”, що належать державі, є Міністерство фінансів», - йдеться в документі.

Згідно з урядовою постановою, Мінфін запропонував визначити Акціонерне товариство «Державний експортно-імпортний банк України» депозитарною установою, в якій відкрито рахунок у цінних паперах на ім’я держави, на який будуть зараховані/переказані права на акції АТ “Сенс банк”.

Тепер Міністерство фінансів має укласти договір купівлі-продажу акцій АТ “Сенс банк” та передбачити видатки на придбання банку та його утримання.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб рішенням виконавчої дирекції 21 липня уже запровадив у  АТ «Сенс банк» (колишній Альфа-банк) тимчасову адміністрацію.  

«Станом на зараз Фонд забезпечує стабільну операційну діяльність Банку. Сервіси для фізичних осіб працюють у звичайному режимі. Зокрема, здійснення платежів та отримання коштів у банкоматах для фізичних осіб доступні у рамках звичних, встановлених регулятором та банком лімітів, без додаткових обмежень зі сторони Фонду. Також без обмежень приймаються платежі юридичних осіб», - зазначили в ФГВФО.

Також зазначається, що після рішення уряду про придбання банку тимчасова адміністрація триватиме не більше двох днів  після  отримання Фондом відповідного рішення Кабінету Міністрів України.

Читайте також: "Сенс банк" націоналізують дуже швидко – Bloomberg

Зазначимо, що фактичними власниками «Сенс банку» досі залишаються російські олігархи Михайло Фрідман та Петро Авен. Рішення вивести з ринку "Сенс Банк" правління Національного банку ухвалило 20 липня на підставі закону  "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури виведення з ринку банку в умовах воєнного стану".

Про проблеми з націоналізацією банку Фрідмана, голова НБУ Андрій Пишний розповідає Юлії Самаєвій у другій частині інтерв’ю "Ми в Національному банку оголосили війну невизначеності"