UA / RU
Підтримати ZN.ua

Захоплення Брюсселем влади над обороною дратує промисловість і столиці ЄС — Financial Times

Плани Урсули фон дер Ляєн використовувати спільне фінансування для контрактів на озброєння зустрічають опір.

Лідери промисловості та ЄС обурюються на амбіції Брюсселя відігравати більш безпосередню роль у підтримці європейської збройової промисловості, ставлячи під сумнів переваги більшого втручання і засоби для його оплати. Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, яка балотується на другий термін цього року, нещодавно висунула ідею використання коштів блоку для субсидування оборонного виробництва і гарантування закупівель озброєнь, а також призначення спеціального комісара для нагляду за новою стратегією. 

Але керівники й високопосадовці ставлять під сумнів доцільність розширення повноважень комісії, оскільки ця стратегія може призвести до дублювання існуючих структур і перенаправлення коштів на оборонні компанії, які могли б фінансуватися безпосередньо зі столиць. Армін Паппергер, виконавчий директор німецького виробника озброєнь Rheinmetall, сказав, що він скептично ставиться до того, що Брюссель може зробити значний внесок у процес переозброєння, зважаючи на його повільний темп прийняття рішень, повідомляє Financial Times.

Читайте також: Європа повинна міцно стояти на ногах в питаннях оборони — Financial Times

"Ми обговорюємо багато речей вже більше двох років. Але ніхто так і не почав діяти. Європейська ініціатива потребує грошей. Якщо у вас немає грошей, ви не можете бути координатором", — сказав він в інтерв'ю.

Він застеріг від навішування ярликів про те, що зусилля очолює Брюссель, тоді як Берлін та інші столиці оплачують рахунки. Велика кількість зброї, яку європейські країни надали Україні після повномасштабного вторгнення Росії в країну майже два роки тому, сильно виснажила запаси й виявила нездатність місцевих виробників озброєнь задовольнити попит на заміну. Але деякі лідери піднімають питання щодо втручання ЄС у фінансування оборонної промисловості, оскільки дефіцитне фінансування доведеться перенаправляти з інших сфер політики.

Читайте також: Чи може Європа захистити себе без Америки? — The Economist

Раніше цього місяця країни-члени ЄС погодилися внести 1,5 мільярда євро до оборонного фонду, частково за рахунок скорочення витрат на охорону здоров'я і наукові дослідження. Але вартість гарантування закупівель для нових оборонних заводів може бути у багато разів більшою за цю суму.

"Це означає значне інвестування більших коштів в оборону. Тому нам також необхідно провести жорстку дискусію про те, якими є пріоритети [бюджету]. Якщо оборона підніметься в списку пріоритетів, то інші речі мають опуститися вниз", — сказав Александр де Кроо, прем'єр-міністр Бельгії.

Читайте також: Європа хоче бути самостійною у військовому плані. Чи не занадто пізно? — The New York Times

Існує також занепокоєння з приводу того, як більша роль ЄС в координації оборонного виробництва узгоджуватиметься з давньою роллю НАТО, яка намагається заохочувати спільні проєкти й співпрацю між європейськими членами Альянсу задля підвищення оперативної сумісності озброєнь і їхньої ефективності. Відповідаючи на запитання про пропозицію фон дер Ляєн, Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг сказав: "Що не є добре, так це дублювання або конкуренція... Я вітаю зусилля, які доповнюють один одного, але, звичайно, НАТО є наріжним каменем в питаннях оборони".