UA / RU
Підтримати ZN.ua

Загроза з боку Росії ставить Європу перед вибором — посилити оборону чи захистити соціальні витрати? — WSJ

Європа стоїть перед необхідністю перебудови системи безпеки, що загрожує бюджетам інших програм.

Європейські країни усвідомлюють небезпеку Росії, але вартість створення надійної оборони, здатної витримати в умовах потенційної відсутності США, настільки велика, що ставить під загрозу соціальну модель Європи, створену після закінчення холодної війни. Військові конфлікти на європейській території та суперечки зі США показують прогалини у військовому потенціалі Європи, на ліквідацію яких підуть роки, навіть якщо уряди зроблять військові витрати політичним пріоритетом, чого вони не робили вже кілька десятиліть.

Лідери Європейського Союзу, що зустрічаються сьогодні 21 березня, планують вирішити проблему вразливості оборони блоку і його амбіцій щодо розширення оборонної промисловості. Вони повинні ухвалити болючі рішення, зазначає The Wall Street Journal.

Укріплення безпеки Європи вимагатиме збільшення витрат на оборону якраз у той час, коли багато країн скорочують бюджети, щоб впоратися з високим рівнем боргу і слабким економічним зростанням. Досягнення необхідного рівня військових витрат, на думку деяких політиків та експертів, змусить європейських членів НАТО відмовитися від значного збільшення соціальних витрат, що відбулося після закінчення холодної війни.

Читайте також: Європа зіштовхується з прірвою у витратах НАТО на оборону в 56 мільярдів євро — FT

Згідно з аналізом Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS), проведеним 2019 року, Європі знадобиться щонайменше 20 років для створення європейських сил, здатних без участі США відбити російське вторгнення до Литви та прилеглих районів Польщі. Хоча в Україні було знищено величезну кількість російської техніки, багато європейських чиновників стверджують, що Москва зможе відновити свої збройні сили протягом кількох років після закінчення війни. НАТО тим часом виснажило свої власні запаси зброї для підтримки України. Оскільки військовим потрібні роки на планування, оснащення і підготовку армії, європейські уряди стикаються з необхідністю негайного і жорсткого компромісу між витратами.

"Усе зводиться до політичної волі в поєднанні зі здатністю пояснити громадськості, що саме ми маємо зробити... Що ближче до Росії, то легше це зробити", — каже директорка з питань Північної Європи в Атлантичній раді Анна Вісландер.

Читайте також: Європа — континент пацифістів і жодні витрати на оборону не зможуть врятувати НАТО — The Telegraph

Більшість європейських країн можуть досягти рівня військових витрат у 2%, скоротивши інші державні видатки менш ніж на 1%, йдеться в нещодавньому дослідженні німецького Інституту економічних досліджень Ifo. Але щоб досягти 3%, доведеться переспрямувати на оборону кілька процентних пунктів державних витрат.

Як стверджує генерал у відставці Марк Тіс, для того, щоб Бельгія закупила боєприпаси, достатні для боротьби з вторгненням упродовж кількох тижнів, знадобиться понад 5 мільярдів доларів. Королівство є однією з країн НАТО з найнижчими військовими витратами — менше ніж 1,2% ВВП минулого року.

Читайте також: Європа повинна міцно стояти на ногах в питаннях оборони — Financial Times

Старший економіст-дослідник британського Інституту фіскальних досліджень Бен Заранко стверджує що, щоб досягти видатків на оборону на рівні 3% ВВП, Великій Британії доведеться збільшити військові видатки більш ніж на 40 мільярдів доларів. Це вдвічі більше, ніж країна витрачає на систему правосуддя.

Крім того, Європа стала залежати від Вашингтона в питаннях забезпечення життєво важливого військового потенціалу — це протиповітряна оборона, дозаправка в повітрі, бойове інженерне забезпечення, артилерія і боєприпаси. Європі важко перекидати свої сили через кордони без допомоги США.

Читайте також: Зміна ролей: Як Європа закликає США не втрачати інтерес до безпеки — Politico

Вашингтон також надає складні засоби розвідки та спостереження, необхідні для швидкого реагування на загрози. Він домінує в забезпеченні цифрового зв'язку для збройних сил, який дає змогу військам безпечно підключатися і спілкуватися під час конфліктів.

"У нас є збройні сили, які виглядають добре і блискуче, і системи, які можна представити на експорт... але вони не готові до війни", — сказав старший науковий співробітник з питань оборони Європейської ради з міжнародних відносин Густав Грессель.