UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вибори у Франції: чотири основні ліві партії домовилися сформувати альянс

Новий альянс може завадити як центристській коаліції Макрона, так і ультраправому "Національному об'єднанню" отримати стабільну більшість.

Чотири основні ліві партії Франції домовилися сформувати "Новий народний фронт" для участі у дострокових виборах, проводячи кампанію на спільній платформі й висуваючи єдиного кандидата в кожному окрузі. Про це повідомляє The Guardian.

Читайте також: Вибори у Франції: опитування вказує на потенційну перемогу ультраправих

Соціалістична партія (PS), "Зелені", комуністи і "Нескорена Франція" (LFI) на чолі з ліворадикальним лідером Жан-Люком Меланшоном заявили про досягнення угоди після кількох днів важких переговорів та пообіцяли представити свій “передвиборчий маніфест” у п'ятницю, 14 червня.

Представники альянсу заявили, що узгоджена політика включає зниження пенсійного віку, який президент Франції Еммануель Макрон непопулярним рішенням підвищив минулого року, прив'язку зарплат до інфляції та запровадження податку на багатство.

Опитування показують, що "Новий народний фронт" навряд чи переможе ультраправе “Національне об'єднання” Марін Ле Пен, яке може набрати близько 33% голосів виборців.

Але новий альянс лівих може отримати понад 25% голосів, що дасть йому більш ніж достатньо місць у парламенті, щоб перешкодити як центристській коаліції Макрона, яка, за прогнозами, втратить половину своїх місць, так і "Національному об'єднанню", яке може подвоїти свій результат, сформувати стабільну більшість.

Читайте також: Макрон заявив, що не хоче «віддавати ключі від влади» ультраправим силам у Франції

Макрон оголосив про розпуск Національних зборів (нижня палата французького парламенту) та призначення парламентських виборів на 30 червня та 7 липня. Це відбулося одразу після появи перших результатів на виборах до Європарламенту, які свідчили про те, що партія Макрона програла ультраправому “Національному об'єднанню” Марін Ле Пен. 

Рішення Макрона насправді не було спонтанним і довго готувалося Єлисейським палацом у повній секретності. Чого ж намагається досягнути президент Франції та чи є в нього шанси отримати бажане — розмірковував Олег Шамшур у статті “Ласкаво просимо до казино Макрона”.