UA / RU
Підтримати ZN.ua

В ЄС домовилися про розподіл обов'язків допомоги мігрантам у кризових ситуаціях — Reuters

Переговори послів були останнім шансом досягнути згоди перед зустріччю лідерів блоку, де буде обговорюватися проблема нелегальної міграції.

Посли 27 країн ЄС у середу, 4 жовтня, досягнули згоди щодо питання розподілу обов'язків з надання допомоги біженцям та мігрантам у кризових ситуаціях. Про це повідомляє Reuters.

Домовленості, які ляжуть в основу переговорів між країнами-членами та Європейським парламентом, дадуть державам блоку можливість коригувати правила надання притулку та міграції під час кризових ситуацій.

Читайте також: Мелоні закликає ЄС допомогти стримати наплив мігрантів до Італії

Країни ЄС, які зіштовхнулися з великими потоками мігрантів, зможуть прискорити процедури і просити інших членів ЄС про солідарні внески у вигляді переселення шукачів притулку або фінансової допомоги.

"Це справжня зміна правил гри, яка дозволяє нам рухатися вперед у переговорах", - заявила глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

"Я дуже рада, що держави-члени ЄС домовилися про антикризове регулювання, яке є важливим елементом пакту про міграцію та притулок. Тепер ми можемо перейти до переговорів між Єврорадою, Єврокомісією та Європейським парламентом. Важливо укласти пакт, забезпечити порядок на зовнішніх кордонах ЄС і зменшити потоки мігрантів", - заявила міністр міграції Швеції Марія Мальмер Стенергард.

Переговори у середу були останнім шансом досягнути згоди перед зустріччю 27 національних лідерів блоку в Гранаді в четвер і п'ятницю 5-6 жовтня, де вони мають обговорити проблему нелегальної міграції на тлі збільшення кількості мігрантів у Середземномор'ї, зокрема на італійському острові Лампедуза.

Читайте також: Глава Єврокомісії пообіцяла Італії підтримку у боротьбі з потоком мігрантів

Суперечка щодо неурядових організацій, які підбирають людей у морі, не дозволила міністрам міграції ЄС укласти угоду минулого тижня, але блок все ще прагне її укласти напередодні ключових виборів у Німеччині, Польщі та загальноєвропейського парламентського голосування у 2024 році.

Такі країни, як Польща та Угорщина, категорично проти того, щоб приймати людей, які прибувають з Близького Сходу та Африки, але 27 країн ЄС усе ще можуть укласти угоду більшістю голосів, яку буде неможливо заблокувати поодинці.