UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна отримала від Хорватії роботизовану систему розмінування

"Розмінування – величезне завдання, і міжнародна підтримка тут дуже потрібна".

Хорватія анонсувала передачу Україні роботизованої системи розмінування DOK-ING MV-4. Про це повідомляє Укрінформ.

У заяві йдеться, що сертифікат передали представникам української сторони віцепрем’єр-міністр і міністр оборони Республіки Хорватія Іван Анушич та керівники компанії-виробника просто на подіумі міжнародної конференції Globsec Forum, яка проходить у Празі

За словами Анушича процес розмінування України потребуватиме багато часу та багато грошей. За його словами, близько 26% території України забруднено мінами.

"Розмінування – величезне завдання, і міжнародна підтримка тут дуже потрібна. Україна не одна, ми будемо працювати разом стільки, скільки треба", – сказав глава хорватського Міноборони.

Він також оголосив результати донорської конференції, яка пройшла в 2023 році в Загребі. На ній, за його словами, було зібрано майже пів мільярда доларів.

"Це додасть до успіху відновлення, адже гуманітарне розмінування є передумовою відбудови, розвитку економіки та повернення людей у свої домівки", – додав Анушич.

Читайте також: Угорщина відхилила пропозицію Хорватії щодо альтернативи імпорту російської нафти — FT

Повідомляється також, що хорватська компанія DOK-ING була заснована 30 років тому, коли країна потребувала техніки для очищення власної території. Після війни за незалежність Хорватії у 1990-х було забруднено близько 30% території, і розмінування планується завершити лише наприкінці 2026 року.

Раніше міністр оборони Хорватії Іван Анушич повідомляв, що з 1 січня 2025 року його країна повертає строкову службу в армії. За його словами, вона триватиме два місяці.