UA / RU
Підтримати ZN.ua

Угорщина просить ЄС продовжити заборону на імпорт зерна з України

Якщо Єврокомісія не продовжить заборону, Будапешт обіцяє ввести свою власну

Угорщина, президент якої Каталін Новак 23 серпня запевнила у гуманітарній підтримці України, хоче, щоб ЄС продовжив після 15 вересня заборону на внутрішній продаж українського зерна у п'яти країнах-членах ЄС, що знаходяться поруч з Україною (Польща, Угорщина, Словаччина, Румунія та Болгарія).

«Угорщина попросить ЄС продовжити заборону з 16 вересня», – сказав 24 серпня керівник апарату прем'єр-міністра Віктора Орбана Гергей Гуляш, додавши, що Угорщина готова знову ввести національну заборону на імпорт, якщо ЄС не продовжить цей захід, повідомляє Reuters.

Читайте також: У Стамбулі можуть відбутися технічні переговори між Україною та РФ щодо зернового коридору — Sabah

Раніше Польща заявила, що не скасує заборону, навіть якщо ЄС не погодиться на її продовження. У Брюсселі відреагували на це, заявивши, що одностороння заборона імпорту української агропродукції наразить Варшаву на штрафні санкції.  

Віце-прем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина повідомила, що Єврокомісія не має наміру продовжувати обмеження після того, як їх дія спливе 15 вересня. Вона назвала можливе одностороннє запровадження обмежень з боку інших країн «порушенням базових правил Європейського Союзу».

Читайте також: Зерновий коридор з українських портів можливий і без Росії — експерт

Нагадаємо, що у травні Європейська комісія заборонила у Болгарії, Угорщині, Польщі, Румунії та Словаччині внутрішній продаж української пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику, дозволивши при цьому транзит таких вантажів для експорту в інші країни. Термін дії цієї заборони закінчується 15 вересня. Ці заходи були впроваджені, щоб захистити внутрішніх виробників, після різкого зростання експорту українського зерна до цих п'яти країн у 2022 році та на початку 2023 року.