UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Сербії повторно розглядають справу проти ексгенерала СБУ Наумова – ЗМІ

Захист наполягає на відсутності криміналу, а обвинувачення підготувало нові докази

18 березня Вищий суд у сербському місті Ніш розпочав повторний розгляд справи проти Андрія Наумова – громадянина України та колишнього генерала Служби безпеки України, якого у вересні 2023 року визнали винним у відмиванні грошей. Відбулося підготовче засідання.

«Захист стверджує, що в цій справі відсутній склад кримінального правопорушення – відмивання грошей, але, можливо, йдеться про «валютний злочин». У цьому випадку, як заявив Радіо Свобода один із законних представників Наумова Едвін Преліч, Наумов може бути притягнутий до відповідальності «за проступок, а не за кримінальним законодавством», зазначає «Радіо Свобода».

Читайте також: Ексгенерала СБУ Наумова помітили у сербському суді, його батько дав свідчення – «Схеми»

Сторона обвинувачення, у свою чергу, надала нові докази щодо ймовірної фальсифікації документа, який підтверджує, що майже 530 тисяч євро, які були знайдені під час обшуку автомобіля Андрія Наумова, його батько Олег позичив у бізнес-партнера Вадима Фрідмана. Кошти виявили в Наумова на кордоні між Сербією та Північною Македонією в червні 2022 року.

Слухання по справі  призначено на 19 квітня.

Читайте також: Випадків проникнення агентів РФ в Україні чимало – Рахманін про справи Кулініча й Наумова

Нагадаємо, на початку грудня 2023 року Наумов вийшов на волю з сербської в'язниці, але йому було заборонено залишати країну. У жовтні минулого року сербський суд відмовив Україні у екстрадиції Наумова, якого підозрюють у державній зраді та шахрайських діях на понад 3,2 млн грн. 

Із України Наумов виїхав а лічені години до повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року, а вже 7 червня був затриманий на кордоні Сербії і Північної Македонії. 

Читайте також: Сербія відмовила у екстрадиції Наумова до України через заяву Зеленського - ВВС Україна

У січні 2021 року генерал був фігурантом справи про замах на себе. ZN.UA докладно розбирало цей кейс у матеріалі «10 пазлів про війну мишей і жаб в СБУ».