UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Польщі разом з виборами проведуть референдум – буде питання щодо мігрантів

Керівна партія «Право та справедливість» робить референдум частиною виборів

Разом із парламентськими виборами у Польщі, які президент Анджей Дуда призначив на 15 жовтня, у країні пройде референдум, питання на який готує уряд прем’єр-міністра Матеуша Моравецького. Ініціатор винесення питань на референдум – керівна партія «Право і Справедливість», яка, ймовірно, робить його частиною боротьби за голоси виборців. 

Три з чотирьох питань вже оголошені. Перше озвучив глава партії «Права і Справедливість» Ярослав Качинський: «Чи підтримуєте ви продаж державних підприємств?» Друге озвучила його заступниця я колишній прем’єр-міністр Беата Шидло: «Чи ви за підвищення пенсійного віку до 60 років для жінок і до 65 років для чоловіків?» Третє питання, щодо мігрантів, озвучив 13 серпня прем’єр-міністр Моравецький: «Чи підтримуєте ви прийом тисяч нелегальних мігрантів з Близького Сходу та Африки, відповідно до механізму примусового переселення, нав’язаного європейською бюрократією?», передає RMF24. 

Читайте також: Президент Польщі Дуда розповів, що його непокоїть більше за російську ядерну загрозу

За словами Моравецького, 14 серпня Рада міністрів затвердить формулювання всіх питань референдуму і вони будуть подані на узгодження на наступне засідання Сейму.

«Для поляків важливо бути господарями у власному домі і вирішувати, кого ми хочемо прийняти в країну, а кого ні. Щоб не «Громадянська платформа» і група «Вагнера» чи «група Вебера» диктували умови і облаштовували нам нашу країну, а щоб поляки були господарями у своїй країні, – прокоментував питання про мігрантів Моравецький.

Політик протиставив керівну партію «Право і Справедливість», представником якої він є політичним опонентам – «Громадянській платформі» Дональда Туска, президенту групи Європейської народної партії у Європарламенті Манфреду Веберу й навіть російській групі найманців «Вагнер», яка дислокується у сусідній Білорусі. 

«Право і Справедливість» робить ставку на виборців із консервативними поглядами, які виступають проти «мультикультурної політики».

Читайте також: Міноборони Польщі заявило про збільшення військ на кордоні з Білоруссю: "Щоб не було Бучі у Польщі"

В українсько-польських відносинах чимало проблем, але за нинішнім загостренням відносин стоять майбутні парламентські вибори. Як українці стали жертвою прагнення керівної партії «Право і Справедливість» (ПіС) виграти 15 жовтня на виборчих перегонах роз’яснює Володимир Кравченко у статті «Як Україні не посваритися із Польщею й чому виник скандал» на ZN.UA.