UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Польщі очікують можливий наплив українських біженців через удари РФ по енергетиці

Водночас у Польщі пропонують виробляти електроенергію для України.

Влада Польщі попередила про можливий наплив біженців із України після того, як російські війська посилили атаки на енергетичний сектор та інші об'єкти критичної інфраструктури країни.

Цього року Кремль посилив удари по енергосистемі України, що призвело до відключень електроенергії для населення і промисловості, нагадує Bloomberg.

Читайте також: Польща звернулась до Єврокомісії щоб поставляти електроенергію Україні, але є умова

«Ми маємо дуже чіткі сигнали, що через російську агресію восени і взимку може бути великий приплив біженців», -- заявив директор департаменту Міністерства внутрішніх справ із захисту цивільного населення та управління в надзвичайних ситуаціях Даріуш Марчинський, виступаючи перед законодавцями у Варшаві.

За даними прикордонної служби, з початку повномасштабної війни понад 18 мільйонів українців перетнули кордон з Польщею. Трохи менше 1 мільйона вирішили залишитися в країні-члені Європейського Союзу, багато з них знайшли роботу або заснували власні компанії.

Раніше прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск запропонував використовувати польське вугілля для виробництва електричної енергії, яку будуть спрямовувати в Україну. За його словами, це лише частково зменшить потреби в електроенергії, проте допоможе Україні пережити складний опалювальний сезон 2024-2025 років. 

Також Молдова може розмістити на своїй території генераційні установки, щоб постачати електроенергію в Україну, використовуючи природній газ, який надходитиме для цього обміну.

Читайте також: Руйнування Росією електростанцій має і позитивний результат для українців – The Economist

Нагадаємо, ZN.UA провело всеукраїнське опитування українців про те, як вони переживають відключення світла, а в «Укренерго» ми поцікавилися, що вони роблять, аби цих відключень стало менше. Відповіді наводить Юлія Самаєва у статті «Як Україна переживає найспекотніше літо і готується до найтемнішої зими».

Незважаючи на те, що більшість українців розуміють масштаби проблем в енергосистемі і те, що вирішити їх швидко не вдасться, охочих виїхати з країни мало. Відповідно до опитування, лише 6,4% українців планують переїзд. Вони схвально відповіли на запитання «Чи плануєте ви виїхати з України «на зимівлю», якщо українська енергосистема не встигне відновитися до опалювального сезону?». Натомість 85,2% відповіли, що не планують жодних переїздів у зв'язку із систематичними відключеннями світла.