UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Німеччині затримали підозрюваного в експорті росіянам верстатів для виробництва високоточної зброї

Бізнесмен постачав до Росії обладнання для виробництва снайперських гвинтівок

Федеральна прокуратура Німеччини в місті Карлсруе повідомила про затримання директора підприємства, який постачав до Росії верстати для виробництва снайперських гвинтівок. Бізнесмен намагався приховати поставку, здійснивши її у 2015 році через треті країни, в обхід економічних санкцій Євросоюзу стосовно РФ. Ці санкції були введені після окупації Росією Криму у 2014 році й були значно слабшими за антиросійські санкції 2022 року, хоча й ці розчаровують уряд Німеччини своєю ефективностю. 

Німецького підприємця Уллі З. затримали у Франції 10 серпня, а вже 22 серпня його взяли під варту німецькі правоохоронні органи в аеропорту Франкфурта-на-Майні, а суд арештував, йдеться у заяві прокуратури від 24 серпня, передає Deutsche Welle.

Читайте також: У Лондоні заарештували трьох громадян Болгарії за підозрою у шпигунстві на Росію

Бізнесмен підозрюється в експорті до РФ верстатів для серійного виробництва гвинтівок, які він поставив через треті країни, використовуючи компанії у Швейцарії та Литві. З метою приховування своїх дій, він провів операцію через інші свої європейські фірми та російську компанію. Обсяг поставленого обладнання склав близько 2 млн євро.

Окрім постачання самих верстатів, німецький підприємець підозрюється у проведенні монтажу обладнання та навчання працівників у Росії у 2015 та 2016 роках. Одна з його фірм навіть імпортувала чотири вже вироблені у РФ гвинтівки на 22 тис. євро, а для того, щоб «вийти з-під дії збройового ембарго», сфальсифікувала дату укладення контракту. 

Читайте також: У Латвії затримали прихильника «балтійських антифашистів», який шпигував на Росію

Нагадаємо, на початку серпня у Німеччині заарештували співробітника Агентства з військових закупівель Бундесверу, якого підозрюють у передачі секретної інформації російській розвідці. Він звертався до консульства Росії в Бонні та посольства в Берліні за власною ініціативою і пропонував свою співпрацю. За кілька днів до цього помічника німецького депутата з проросійської партії AfD викрили на співпраці з Росією.