UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Німеччині захищають рішення США розгорнути далекобійні ракети у країні

Вони необхідні для захисту безпеки в Європі, вважає Бербок.

Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок виступила на захист запланованого розміщення американських ракет великої дальності Tomahawk у Німеччині. Вона вважає цей крок необхідним для захисту Європи, повідомляє tagesschau.

Бербок заявила, що російський диктатор Владімір Путін постійно розширює арсенал, яким він загрожує свободі в Європі. За її словами, Німеччина повинна захистити себе та балтійських партнерів від цього, в тому числі за допомогою посиленого стримування та додаткової зброї.

«[Все інше] було б не тільки безвідповідальним, але й наївним перед лицем крижаного, продуманого Кремля. Він [Путін] хоче нас налякати, тиснути на нас і розділити наші суспільства», — заявила Бербок.

Читайте також: Росія залишиться найбільшою загрозою нашій безпеці у найближчому майбутньому — МЗС Німеччини

Міністерка також зазначила, що Путін багато років тому порушив договори про роззброєння та спільну європейську безпекову архітектуру. Вона підкреслила, що Росія наразі є найбільшою загрозою для Німеччини та миру в Європі.

Нагадаємо, 11 липня Reuters повідомляв, що США у 2026 році почнуть розгорнення у Німеччині далекобійних комплексів, таких як Standard Missile-6 (SM-6), крилатих ракет Tomahawk, а також гіперзвукової зброї. Вашингтон зробить це «як знак відданості НАТО  та європейській обороні».

У відповідь на рішення США заступник голови Міністерства закордонних справ РФ Сєргєй Рябков сказав, що Москва «без нервів» підготує військову відповідь. При цьому він не зазначив, яку саме.

Ракети наземного базування з дальністю понад 500 км були заборонені до 2019 року згідно з договором про ліквідацію ракет середньої та меншої дальності (РСМД). Його у 1987 році підписали генсек ЦК КПРС Міхаіл Горбачов та тодішній президент США Рональд Рейган. Однак у 2019 році США вийшли з нього.  Вашингтон заявив, що угоду порушує РФ через розробку росіянами крилатої ракети наземного базування 9M729, відомої в НАТО як SSC-8.

Кремль неодноразово відкидав звинувачення. Він наклав мораторій на власну розробку ракет, раніше заборонених Договором РСМД — балістичних і крилатих ракет наземного базування з дальністю від 500 км до 5500 км.