UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Качиньского є план усунення Туска від влади і вже відбулася прелюдія – Gazeta Wyborcza

Вето президента Дуди запустило план партії «Право і Справедливість» з повернення контролю над парламентом та урядом

Вето президента Польщі Анджея Дуди на законопроєкт про державний бюджет на 2024 рік, запропонований новим урядом прем'єр-міністра Дональда Туска може бути прелюдією перед передачею документу на розгляд Конституційного трибуналу й подальшої спроби розпуску Сейму, повідомляє Gazeta Wyborcza. 

«Це план «ПіС» з усунення Туска від влади. Ярослав Качинський і прихильники жорсткої лінії з партії «Право і Справедливість» мають переконати президента Анджея Дуду направити бюджетний законопроект до Конституційного трибуналу. Очікується, що в суді [Юлія] Пшиленбська визнає бюджет неконституційним. І це може навіть стати аргументом для розпуску парламенту і призначення нових виборів», – зазначає видання, додаючи, що Пшиленбська призначена головою Конституційного трибуналу за каденції «ПіС».

Читайте також: Черги вантажівок у Польщі на в’їзд в Україну розтягнулись на 40-60 кілометрів

Видання зазначає, що бюджет має бути поданий на підпис Дуді до 29 січня. Якщо парламент не встигне до цієї дати, це дасть президенту можливість розпустити парламент і призначити нові вибори. Дональд Туск і міністр фінансів Анджей Доманьський знають про це і, безумовно, встигнуть з бюджетом. Бюджетний законопроект не може бути заветований президентом, але це не означає, що він повинен його підписати. У нього є ще одна можливість – він може направити бюджет до контрольованого «ПіС» Конституційного трибуналу, який протягом двох місяців має винести вердикт. 

Політики з «ПіС» перебувають у постійному контакті з Пшилембською і переконані, що коли бюджет потрапить до неї, вона неодмінно визнає його неконституційним. Що буде після цього сказати важко, оскільки «нічого подібного в нашій історії ще не було», зазначає Gazeta Wyborcza. Але стаття 225 польської Конституції говорить: «Якщо протягом чотирьох місяців з дня внесення проекту закону про бюджет до Сейму він не буде поданий на підпис Президенту Республіки, Президент Республіки може протягом 14 днів розпорядитися про скорочення терміну повноважень Сейму».

«Однак, як ми з'ясували, Дуда ще не вирішив, як він буде себе поводити. Він чекає на подальший розвиток подій», – зазначає видання.

Читайте також: Зеленський прокоментував майбутнє відносин України та Польщі

Нагадаємо, Дуда заявив, що ветував бюджет Туска через те, що в ньому закладено суму в 3 мільярди польських злотих (762 млн доларів) для суспільних ЗМІ, які фінансуються за державний кошт. Раніше вони контролювалися партією «ПіС» й отримували бюджетне фінансування, а після приходу до влади Туска й коаліції, керівники цих медіа, лояльні до минулої влади, були звільнені.