UA / RU
Підтримати ZN.ua

У ЄС обговорять відповідь на «мирні візити» Орбана — Боррель

Також обговорять позицію угорського уряду.

Міністри закордонних справ Європейського Союзу оцінять, як реагувати на «мирні візити» прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, зокрема до Росії та Китаю. Також обговорять позицію Будапешта щодо ролі ЄС у війні в Україні, передає Reuters слова голови європейської дипломатії Жозепа Борреля.

«Ми обговоримо те, що сталося, і позицію, яку зайняв угорський уряд», — заявив Боррель.

Серед ідей буде бойкот або зниження рівня участі міністрів у неформальній зустрічі в Будапешті наприкінці серпня, хоча між країнами існують розбіжності щодо користі від цього. Деякі країни-члени хотіли б, щоб Блок продемонстрував більш жорстку позицію щодо Угорщини, зазначає Reuters.

Читайте також: "Жодної дискусії про Україну без України": глава Євроради відповів на лист Орбана

Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок сказала журналістам, що Боррель представив для міністрів зовнішню політику ЄС. За її словами, «не дивно, що егоїстичні візити» Орбана викликали у багатьох роздратування.

Нагадаємо, одразу після початку угорського головування у Раді ЄС Орбан поїхав до Києва та запропонував президенту Володимиру Зеленському «подумати над припинення вогню», аби провести мирні перемовини з РФ. Буквально за кілька днів після цього він полетів до Москви та зустрівся з російським диктатором Владіміром Путіним. Згодом Орбан відправився до Пекіна, де зустрівся з головою КНР Сі Цзіньпіном, з яким обговорював російську війну в Україні.

Після своїх вояжів Орбан розіслав свій «мирний план» щодо України лідерам ЄС. Згідно з ним Угорщина – єдина країна, яка може вести перемовини з кожною стороною.