UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Фінляндії засудили французького бізнесмена, який постачав до Росії компоненти для дронів – чому він не сяде

Суд не влаштували докази прокуратури за більшістю звинувачень

Окружний суд Східної Уусімаа (Фінляндія) 7 березня засудив Габріеля Теміна, французького керівника двох фінських компаній, за звинуваченнями в експорті обладнання до Казахстану та Росії в порушення санкцій, встановлених Європейським Союзом.

«Як генеральний директор двох зареєстрованих у Фінляндії компаній-судноплавних агентів, Siberica Ltd і Luminor Ltd, Темін відповідав за операції, що включали торгівлю тайванським обладнанням для безпілотників до Казахстану», – йдеться в повідомленні суду, повідомляє Reuters. 

Читайте також: Ракета з КНДР, випущена Росією по Україні, містила сотні компонентів з США та Європи – CNN

Теміна засудили до дев'яти місяців позбавлення волі умовно за незаконний експорт оборонного обладнання до Казахстану через Росію і порушення правил військового експорту, йдеться в повідомленні.

Суд заявив, що обговорення між Теміним і клієнтами в месенджері Telegram, представлені прокурором в суді, не є достатнім доказом того, що кінцевим пунктом призначення обладнання була б Росія, а не Казахстан, але експорт оборонного обладнання в будь-якому випадку вимагав би дозволу.

«Габріель Темін у будь-якому випадку вчинив злочин, експортуючи з Фінляндії», – йдеться в заяві суду.

Читайте також: У Німеччині заарештували бізнесмена, який постачав компоненти для російських безпілотників «Орлан-10»

Темін заявив у суді, що в 2023 році він двічі замовляв в інтернеті обладнання для безпілотників вартістю 385 тис. євро у тайванської компанії Drones Vision на прохання клієнта, Bassire Group, не знаючи, що замовляє оборонне обладнання, яке вимагає дозволу на експорт.

За окремими звинуваченнями компанії Теміна звинуватили в 31 випадку порушення правил експорту оборонного обладнання, в тому числі у випадку, коли фінська митниця запідозрила, що майже 3500 дронів, експортованих компаніями, опинилися в Росії, а не в Туреччині, яка була вказана як пункт їх призначення.

Читайте також: США запровадили санкції проти конструктора російських дронів «Ланцет»

З 31 справи прокурор закрив 4, а суд визнав Теміна винним у 2 і закрив 25, в тому числі справу про безпілотники – за відсутністю доказів.

У двох справах, в яких Темін був визнаний винним, суд заявив, що він сфальсифікував призначення, повідомивши, що товар прямує до Казахстану замість Санкт-Петербурга в Росії, де, як показали власні документи Siberica, вони в кінцевому підсумку і опинилися.

Читайте також: У Конгресі США піддали критиці американських виробників, чиї чіпи опинилися у зброї, якою обстрілюють Україну

Нагадаємо, на думку The Wall Street Journal західні санкції, введені у 2022 році не змогли виконати своє найважливіше завдання – зупинити військову машину Кремля.