UA / RU
Підтримати ZN.ua

У другій за величиною економіці Європи виборці хочуть одночасно скоротити податки і раніше йти на пенсію – FT

Ультраправі Франції також не мають досвіду керування економікою, але у них найвищий рівень довіри  

У другій за обсягом створюваних економічних благ країні Європи – Франції – напередодні виборів у парламент виборці довіряють планам ультраправих одночасно скоротити видатки і зменшити податки. За результатами опитування, яке замовило видання Financial Times, найбільший відсоток потенційних французьких виборців довіряє ідеям ультраправих політиків щодо змін в управлінні економікою – 25%. Цей показник стабільно високий, навіть попри те, що у цих політиків немає досвіду керування країною.

Читайте також: "Національне об’єднання" Ле Пен лідирує на позачергових виборах у Франції – опитування

Водночас центристський альянс чинного президента Еммануеля Макрона переконує виборців у тому, що ультраправий чи лівий за спрямуванням уряд у країні призведе до краху економіки та, зрештою, до карколомного зростання податків. Водночас провладний альянс має підтримку тільки 20% потенційних виборців. А ліві сили Франції – 22% французьких громадян.

Імовірно, що політичні гасла сильно впливають на рішення виборців, оскільки те ж опитування показує, що майбутнім діям коаліції Ле Пен щодо зростання рівня життя та стримування інфляції довіряє найбільша кількість виборців. Водночас факти говорять про те, що саме у зменшенні безробіття була найбільш успішною діяльність Макрона. Під час його керування країною рівень безробіття впав до 15-річного мінімуму, але дещо зріс минулого року.

На думку оглядачів, такий підхід виборців до розв'язання найбільш важливих проблем Франції є відчайдушною спробою електорату спробувати щось нове на тлі невиконаних обіцянок інших сил.

Що змінять ультраправі в економіці у першу чергу?

Насамперед політики, яких очолює Ле Пен, анонсують негайне зменшення рівня податку на додану вартість щодо енергоносіїв та палива. Також партія в разі отримання перемоги на виборах планує скасувати підвищення пенсійного віку, яке запроваджено Макроном. Тоді французи будуть виходити на пенсію у 62 роки, а не 64 – як це наразі ухвалено законом. За оцінкою аналітиків, такі кроки вартуватимуть бюджету Франції не менше 20-30 мільярдів євро щорічно.

Нагадаємо, що за даними Євростату, актуальний показник валового внутрішнього продукту на душу населення в країнах єврозони є найвищим у Люксембурзі. Він складає 139% від середнього показника по країнах ЄС. Одні з найпотужніших за інтегрованими економічними показниками країни Євросоюзу, зокрема Німеччина, Італія, Франція, мають середній показник ВВП на душу населення або трохи вищий за середній.