UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Болгарії демонтують пам'ятник радянській армії – символ російського впливу на країну

У МЗС РФ заявили, що цей крок погіршить «тупикову ситуацію» у відносинах між країнами

Болгарія продовжує позбавлятися російського впливу й 13 грудня розпочався демонтаж пам'ятника армії СРСР, який майже 70 років домінував на небосхилі столиці країни Софії й широко розглядався як символ впливу Росії на цю балканську країну.

В останні роки пам'ятник став центром глибоких розбіжностей між проросійськими і прозахідними групами в болгарському суспільстві. Невідомі художники часто розмальовували його фарбою, останнім часом – синьо-жовтими кольорами українського прапора, повідомляє Bloomberg.

Читайте також: Україна повинна перемогти: президент Тагарев розповів, як російська дезінформація впливає на боєздатність болгарської армії

Для охорони території навколо пам'ятника і запобігання можливим сутичкам між прихильниками і противниками його демонтажу було направлено значну кількість поліції.
EPA-EFE/VASSIL DONEV

Речниця Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова заявила, що демонтаж погіршить відносини з Болгарією.

«Розглядаємо руйнування пам'ятника нашому спільному минулому як черговий ворожий крок офіційної Софії, який погіршує і без того тупикову ситуацію у двосторонніх відносинах. Болгарія вкотре обирає неправильний бік історії», – цитує її прес-служба.

Читайте також: У Болгарії «шоковані» тим, що допомогли Росії заробити мільярд євро

Регіональний губернатор Софії В'яра Тодева повідомила, що на демонтаж всього пам'ятника піде щонайменше місяць, а фігури, швидше за все, відвезуть до Музею соціалістичного мистецтва в Софії.

Пам'ятник був встановлений у 1954 році на честь 10-ї річниці вступу радянських військ до Болгарії, яка була союзником нацистської Німеччини у Другій світовій війні. Їхній прихід у 1944 році ознаменував початок 45 років комуністичного правління. Після падіння комуністичного режиму в 1989 році місцева рада в Софії проголосувала за демонтаж пам'ятника, але наступні уряди ухилялися від остаточного кроку.

13 грудня, після багаторічних палких дебатів, робітники почали демонтувати 45-метрову інсталяцію, знявши фігури на вершині, які зображували радянського солдата з автоматом, жінку з дитиною та робітника.
EPA-EFE/VASSIL DONEV

Читайте також: Прем’єр Болгарії: Сербія та Угорщина підтримують воєнну машину Кремля

Нагадаємо, Національні збори Болгарії 8 грудня проголосували за подолання вето проросійського президента Румена Радєва на передачу Україні 100 бронетранспортерів. 

Раніше болгарський парламент підтримав поступове припинення поставок нафти з Росії. Законодавці проголосували за обмеження використання російської нафти до 80% до кінця 2023 року і повну відмову від неї до жовтня 2024 року. Пізніше Болгарія запровадила податок на транспортування російського газу, який транзитом проходить через її територію до Угорщини.