UA / RU
Підтримати ZN.ua

Туск взявся за «зачистку» державних медіа від лояльних минулому уряду Польщі керівників

«Пристебніть ремені безпеки», попередив новий прем’єр 

20 грудня новий уряд Польщі, який очолив Дональд Туск, зробив крок до того, щоб перехопити контроль над державним телебаченням, радіо та інформаційними агентствами країни, лояльними до партії «Право і Справедливість» (PiS), яка втратила владу після парламентських виборів 15 жовтня.

Це частина ширшої кадрової революції, яка передбачає створення новим парламентом спеціальних комісій для розслідування дій колишнього уряду, який перебував при владі з 2015 по 2023 рік. Державні корпорації, більшістю з яких керують лоялісти PiS, готуються до чистки. 19 грудня Туск призначив нових керівників головних розвідувальних та безпекових відомств, які були звинувачені у підтримці PiS та шпигунстві за опонентами партії, зазначає POLITICO.

«Пристебніть ремені безпеки», – попередив Туск.

Читайте також: Зеленський прокоментував майбутнє відносин України та Польщі

Громадське телебачення TVP, Польське радіо та Польське агентство преси (PAP) стали об'єктами жорсткого політичного контролю невдовзі після приходу PiS до влади у 2015 році, що призвело до падіння Польщі у світових рейтингах свободи ЗМІ. Висвітлення подій було сильно зміщене в бік уряду, що, на думку спостерігачів за виборами, значною мірою сприяло PiS, а також президенту Анджею Дуді, і допомогло змінити результати парламентських виборів 2019 року та президентських виборів 2020 року.

Державні ЗМІ рішуче підтримували PiS і під час цьогорічної парламентської виборчої кампанії. Уряд PiS витратив понад 2 мільярди злотих (465 мільйонів євро) на TVP цього року і понад 7 мільярдів з 2017 по 2022 рік.

Це зробило відновлення контролю над цими інституціями ключовим пріоритетом для Туска та його коаліційного уряду напередодні місцевих виборів весною та європейських виборів у червні 2024 року.

Читайте також: Новий посол Польщі прибув до Києва: якими є його плани на посаді

Вранці 20 грудня міністр культури Бартломей Сенкевич звільнив керівників TVP, Польського радіо та PAP. У міністерстві пояснили це «здійсненням прав власності від імені Державної скарбниці, яка володіє 100% акцій» державних медіакомпаній. 

«Міністр призначив нові наглядові ради для згаданих компаній, які, в свою чергу, призначили нові правління», – йдеться в заяві міністерства.

Новопризначеним посадовцям заблокували вхід до будівель зазначених ЗМІ та викликали поліцію.

EPA-EFE/Kalbar POLAND OUT

Депутати від PiS із люттю зустріли рішення нового уряду, а дехто з них оселився в штаб-квартирі TVP у Варшаві, намагаючись заблокувати зміни в управлінні. До них приєднався Ярослав Качинський, лідер PiS і фактичний правитель Польщі з 2015 року до цьогорічних загальних виборів.

«Це захист демократії. У кожній демократії повинні бути сильні антиурядові ЗМІ», – сказав Качинський.

Читайте також: Блокування кордону з Польщею може припинитися до 1 лютого – що може стати цьому на заваді

Стосунки Києва і Варшави останнім часом настільки ускладнилися, що багато хто вже відверто заговорив про кризу в україно-польських відносинах. Але Польща, яка надала Україні безпрецедентну підтримку і допомогу після широкомасштабного вторгнення росії, залишається нашим близьким і дуже важливим партнером. Чому в Києві так уважно слідкували за польською «прем’єріадою» пояснює Олександр Шевченко у статті «Чого очікувати Україні від нового уряду Туска в Польщі?» на ZN.UA.