UA / RU
Підтримати ZN.ua

Туск попереджає про ризик дострокових виборів у Польщі: в чому причина

Польський прем'єр із союзниками може скоротити термін повноважень парламенту

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск попередив про можливість дострокових парламентських виборів, якщо президент Анджей Дуда заблокує бюджет на 2024 рік, повідомляє Bloomberg.

Туск заявив журналістам 30 січня, що було б "нераціонально" з боку Дуди просити Конституційний трибунал (орган, в якому переважають призначенці попереднього уряду, який очолювала партія "Право і справедливість", і легітимність якого була поставлена під сумнів вищою судовою інстанцією Європейського Союзу) перевірити фінансовий план. Глава держави має час до 1 лютого, щоб вирішити, що робити з бюджетним планом на 2024 рік, на який, згідно з польським законодавством, він не може накласти вето.

Читайте також: Не дозволю нікому в уряді будувати свою позицію на антиукраїнських настроях – Туск

"Якщо президент Дуда хоче якимось чином перешкодити уряду платити людям гроші", блокуючи бюджет, "тоді, можливо, я і мої партнери по коаліції приймемо рішення негайно скоротити термін повноважень парламенту і призначити нові вибори", —  сказав Туск.

Туск і його проєвропейські союзники отримали владу на виборах, що відбулися в жовтні 2023 року, але з тих пір ведуть боротьбу з Дудою і його союзниками з партії "Право і справедливість" на тлі жорсткого опору їхнім спробам реформувати ЗМІ та судову систему.  

Читайте також: Європа наражає себе на безпосередній напад Росії упродовж найближчих кількох років – Туск

Раніше, польський прем'єр виступив проти продовження угоди про вільну торгівлю ЄС з Україною.

Нагадаємо, що Туск відвідав Україну та мав зустріч з президентом Володимиром Зеленським 22 січня. Під час зустрічі у Києві вони розглянули всі аспекти двосторонніх відносин. Особливу увагу приділили питанням оборонної підтримки.