UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Ці дві дами не можуть домовитися»: Орбан розкритикував Мелоні та Ле Пен

Прем’єр Угорщини хотів би, щоб праві партії об’єдналися у Європарламенті

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан розкритикував лідерів ультраправих партій Італії (прем’єр-міністра Джорджу Мелоні) та Франції (Марін Ле Пен) за те, що вони не уклали угоду про об'єднання в наступному Європарламенті. На його думку, альянс депутатів Європарламенту з правих партій (до яких відносять і партію Орбана «Фідес») «був би найбільшою парламентською фракцією в Європі».

«Ми мріяли про це, а потім прокидаємося і виявляється, що ці дві дами не можуть домовитися», – сказав Орбан в інтерв'ю газеті Kossuth Rádió 14 червня, передає POLITICO.

Читайте також: Орбан пообіцяв відплату після рішення Суду ЄС про штраф для Угорщини

Коментарі Орбана з'явилися після того, як минулого місяця лідерка французьких ультраправих Марін Ле Пен запропонувала «об'єднаний фронт» прем'єр-міністру Італії Джорджі Мелоні, назвавши це «корисним».

Партія Мелоні «Брати Італії» входить до групи європейських консерваторів і реформістів у Європарламенті, а «Національне об'єднання» Ле Пен – до групи «Ідентичність і демократія». Обидві партії здобули значні перемоги на європейських виборах цього місяця, досягнувши найкращих результатів за всю історію.

Якби ці дві партії об'єднали зусилля, вони стали б другою за величиною групою в Європарламенті, після правоцентристської Європейської народної партії (ЄНП). Але Мелоні не поспішає, прагнучи до потенційного альянсу з ЄНП і президентом Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн. 

Читайте також: Україні не обов'язково перемагати у війні — Орбан

Нагадаємо, на виборах до Європарламенту перемогла «Європейська народна партія» президентки Єврокомісії фон дер Ляєн. Партія Орбана отримала на цих виборах найгірший результат за всю історію (відповідно – найменше представників у Європарламенті). 

Вибори до Європарламенту завершилися, але в формуванні нових структур ЄС вибори до ЄП – лише перший крок. Далі – багато роботи, яка потребуватиме узгодження як між 27 країнами, так і між фракціями європейського законодавчого органу. Як змінився політичний ландшафт Європарламенту? Чого очікувати від цих змін нашій країні? Про це пише науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» Олексій Гарань у статті «Вибори до Європарламенту: Успіх правих популістів і як це вплине на Україну» на ZN.UA.