UA / RU
Підтримати ZN.ua

Тимчасовий захист у Польщі: що потрібно знати українцям

Роз'яснення дала експертка.

Через повномасштабне вторгнення Росії, деякі українці були змушені покинути свої домівки та виїхати за кордон. Зокрема, багато наших громадян знайшли притулок у Польщі. Юристка, член Варшавської асоціації адвокатів Марина Скарбек-Козєтульська розповіла платформі United for Ukraine, у яких випадках українці можуть втратити тимчасовий захист у Польщі.

Експертка наголосила, що за наявності мінімального набору необхідних документів тимчасовий захист у Польщі досить легко отримати, але так само легко його і втратити.

Читайте також: Українці, перебуваючи у Польщі, не зможуть отримати польську візу

«Це може статися в тому разі, якщо громадяни України виїжджають за межі Польщі на термін, більш ніж 30 днів», – сказала юристка.

Вона додала, що українці вирушають за межі польського кордону на значно менші строки, однак потім не можуть довести, що від'їжджали лише на декілька днів, а тому втрачають тимчасовий захист, а разом з ним – і фінансову допомогу або право на безоплатне відвідання лікаря.

«Тому юристи передусім радять щонайменше зберігати квитки після поїздки, а також у разі повернення до Польщі обов’язково повідомляти на кордоні, що ви повертаєтеся як мігрант, який рятується від війни», – пояснила Скарбек-Козєтульська.

За словами експертки, слід звернути увагу на певні юридичні та практичні розбіжності між тимчасовим захистом і статусом біженця.

«Останній існував завжди, він регулюється міжнародними законами й має конкретну та досить складну процедуру оформлення. Біженці до того ж повинні мешкати лише в конкретних місцях, визначених польською владою. Вони не мають права ні на переміщення до інших країн Європи, ні навіть на легальне працевлаштування», – додала вона.

Юристка зауважила, що для мільйонів переселенців з України статус біженця створив би величезні незручності, а для багатьох з них — взагалі б унеможливив перебування в Польщі. За її словами, тому після початку повномасштабної війни в Україні директивою ЄС було започатковано тимчасовий захист, який не лише передбачає швидшу і легшу процедуру оформлення, але й надає значно більші права та можливості.

«Це доступ до ринку праці, включно з підприємницькою діяльністю, можливість отримання медичної допомоги і надання фінансової підтримки», – сказала Скарбек-Козєтульська.

Експертка наголосила, що тимчасовий захист у Польщі можуть отримати не лише українці, а й громадяни інших країн за умови, якщо вони перебувають у шлюбі з  громадянами України.

Раніше ми писали, що у Польщі порахували зарплати та витрати біженців з України.