UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сотня поліцейських поранені під час першотравневих демонстрацій у Франції

Цей день «поб’є всі рекорди за останні тридцять років», – пообіцяла напередодні Софі Біне, генеральний секретар однієї з профспілок. Про що йшлося. 

108 поліцейських і жандармів були поранені у Франції під час першотравневих демонстрацій, таку статистику озвучив міністр внутрішніх справ Жеральд Дарманен цього понеділка ввечері під час поїздки до штаб-квартири паризької поліції. 19 поліцейських у столиці госпіталізовано, передає Le Figaro.

Читайте також: Репортаж з охоплених протестами вулиць Парижа: що кажуть демонстранти, а що – поліція

Така кількість постраждалих поліцейських 1 травня - вкрай рідкісне явище, - продовжив міністр, "рішуче засуджуючи насильство".

"У поліцейського, в якого потрапив коктейль Молотова в Парижі, обпалені обличчя та руки, прогноз  щодо його виживання не підтверджується ", - сказав Дарманен.

Міністр відзначив 300 акцій по всій Франції: зокрема в Парижі, Нанті та Анже. У країні провели 291 арешт, у тому числі 90 у Парижі. Також помічено понад 2000 "радикально налаштованих осіб".

Читайте також: Чому влада не звітує про кількість постраждалих демонстрантів – протести в Франції

Як передає Le Monde, цьогоріч 1 травня за підрахунками Загальної конфедерації праці (CGT) було 2,3 мільйона демонстрантів у Франції, у тому числі 550 000 у Парижі. Тим часом, МВС нарахувало 782 000 демонстрантів, у тому числі 112 000 у столиці.  Цей день «поб’є всі рекорди за останні тридцять років», – пообіцяла напередодні дня праці Софі Біне, генеральний секретар CGT. Йшлося, очевидно, про рекордну кількість демонстрантів на вулицях.

Читайте також: Сміттєва блокада Парижа і транспортний колапс: протести проти реформи Макрона сколихнули столицю

Попри неоднозначны цифри, це в сім-десять разів більше, ніж у 2022 році, також така кількість демонстрантів, які піднялися на хвилі триваючого руху опору проти підвищення пенсійного віку,  перевищує і протести 2009 року.

Нагадаємо, хвилю протестів сколихнуло те, що президент Еммануель Макрон у квітні підписав закон про підвищення пенсійного віку з 62 до 64 років, що спровокувало мільйонні протести.

Напередодні профспілки пообіцяли й надалі протидіяти реформам і закликали робітників по всій Франції повернутися на вулиці 1 травня.