UA / RU
Підтримати ZN.ua

Словаччина дозволила Міноборони контролювати експорт зброї, зокрема в Україну

Опозиція говорить про конфлікт інтересів.

Парламент Словаччини підтримав поправку, яка дозволяє Міністерству оборони затверджувати експорт зброї.

Таке рішення відкриває шлях для державних і приватних компаній продовжувати озброювати Україну, пише Politico. Раніше президентка Зузана Чапутова наклала вето на законопроєкт, мотивуючи це тим, що відомство не має експертних ресурсів для оцінки потенційних ризиків продажу зброї для міжнародної репутації і безпеки Словаччини.

Читайте також: Президентка Словаччини заблокувала військову допомогу Україні: причини

Видання вказує, що повномасштабне вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року збільшило прибутки оборонного сектору Словаччини, особливо для виробника боєприпасів ZVS Holding. Зокрема протягом перших семи місяців 2023 року компанія отримала 44 мільйони євро доходів порівняно з 40 мільйонами євро за весь 2022 рік.

Представники опозиції заявляють про конфлікт інтересів, оскільки ZVS Holding на 50% належить Міноборони Словаччини.

«Реальний вплив поправки полягатиме в тому, що ніхто не отримає експортну ліцензію, якщо вона не буде схвалена його бізнес-конкурентом і новим очільником збройової промисловості – міністром оборони Робертом Каліняком», – заявила депутатка Вероніка Ремішова.

Вже ексміністр оборони Ярослав Надь зауважив, що майже 100 відсотків виробництва боєприпасів ZVS Holding на наступні два-три роки вже продано в Україну.

За інформацією Politico, Словаччина вже надала Україні військову допомогу на суму 671 мільйон євро. Зокрема, усі 13 винищувачів Міг-29, єдина батарея ЗРК С-300, близько 30 бойових машин піхоти БМП і 10 самохідних гаубиць Zuzana-2.

Читайте також: Politico: У Фіцо є дуже особисті причини не любити Україну

Нагадаємо, на дострокових парламентських виборах у Словаччині перемогла проросійська партія Smer. Її очільник Роберт Фіцо раніше попереджав, що скасує політичну та військову підтримку України й закликатиме Київ та Москву до початку мирних перемовин. На думку Фіцо, хід сьогоднішньої війни є прогнозованим - Росія нібито ніколи не залишить окуповані території.

Також Фіцо заявляв, що військовим шляхом завершити розпочату війну РФ в Україні неможливо. За його словами, війна веде лише до «непотрібного кровопролиття без результатів». Тому Словаччина виключила поставки зброї та боєприпасів з державних складів та армії. Водночас він додав, що уряд не блокуватиме поставки зброї та боєприпасів в Україну від приватних компаній.

Окрім того, Фіцо має намір блокувати потенційне рішення про вступ України в НАТО, оскільки вважає такий крок нібито шляхом до Третьої світової війни. Водночас словацький прем’єр сказав, що не проти шляху України до Європейського Союзу. Хоча, за його словами, для вступу треба виконати всі умови.