UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сербія пропускатиме автомобілі на номерах Косово – у ЄС закликають Приштину до дзеркальної відповіді

Белград наголошує, що його рішення не про «визнання Косово», а про можливість сербів пересуватися автотранспортом

25 грудня уряд Сербії ухвалив рішення про забезпечення з 1 січня 2024 року свободи пересування для всіх транспортних засобів з автомобільними номерами невизнаного Косово. Ще у листопаді 2022 році питання обов’язкової заміни сербських номерів на косівські розглядали як реальний привід до бойових дій між Белградом та Приштиною. 

«Дозвіл усім транспортним засобам, зареєстрованим Тимчасовими інститутами самоврядування в Приштині, брати участь у русі на дорогах, здійснюється виключно з практичних міркувань, щоб полегшити становище осіб і забезпечити їм свободу пересування, і не може тлумачитися як визнання односторонньо проголошеної незалежності так званого Косова», – заявив директор Управління у справах Косово і Метохії сербського уряду Петар Петкович, додавши, що «ми не переходили червоні лінії у збереженні національної цілісності та суверенітету».

Читайте також: Європейські лідери закликають Сербію «де-факто» визнати Косово

Раніше уряд Косово ухвалив рішення про обов’язкову перереєстрацію автомобільного транспорту з сербських на косівські номери з 15 грудня 2023 року. Це питання стосується етнічних сербів у північних районах Косово, які до останнього не хотіли змінювати реєстрацію автівок.  

У Євросоюзі відреагували на рішення Сербії позитивно. 

«ЄС вітає рішення Сербії про офіційне визнання косовських номерних знаків. Це позитивний крок у виконанні Угоди про шлях до нормалізації, а також попередніх зобов'язань у рамках Діалогу щодо свободи пересування», – написав у X речник зовнішньополітичного відомства ЄС Петер Стано, додавши, що «тепер ЄС очікує, що Косово відповість подібним чином». 

Читайте також: Чи збирається Україна визнати незалежність Косова?

Нагадаємо, спеціальний представник США на Західних Балканах Габріель Ескобар закликав Косово та Сербію змінити нарративи: «Я думаю, що ми повинні забути наратив про те, що Косово – це Сербія, і перейти до того, що Косово і Сербія – це насправді Європа. Отже, у вас спільне майбутнє», сказав дипломат.