UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сейм обрав Дональда Туска новим прем’єр-міністром Польщі

12 грудня він має представити парламенту свій уряд та програму дій

11 грудня польський парламент, після того як висловив недовіру перехідному уряду Матеуша Моравецького, обрав новим прем’єр-міністром Дональда Туска.  

За його кандидатуру проголосували 248 депутатів Сейму, а проти – 201, ніхто не утримався, повідомляє RMF24.

«Я хочу подякувати польському народу. Дякую тобі, Польща. Це великий день, не для мене, а для всіх тих, хто протягом цих довгих років глибоко вірив, що все ще буде краще, що ми проженемо темряву, проженемо зло», – сказав Туск після обрання натякаючи на роки правління партії «Право і Справедливість» й додав, що він у боргу перед тими, хто повірив у «нову надію» 15 жовтня.

Читайте також: Дональд Туск став найвпливовішою людиною Європи за версією Politico

У вівторок, 12 грудня, о 9:00 новий прем'єр-міністр має представити програму дій і склад уряду, а також пропозицію обрати Раду міністрів. Згідно з розкладом, голосування відбудеться о 15:00.

Нагадаємо, Туск 8 грудня оголосив склад нового уряду. Потенційний прем’єр висловлювався на підтримку розблокування польсько-українського кордону перевізниками, а уряд прем’єра Угорщини Віктора Орбана називає таким, що «відверто перейшов на російські позиції».

Читайте також: Financial Times: Перемога Туска має зміцнити життєво важливу польську підтримку України

Про те, чому перемога партії «Право і Справедливість» обернулася для неї поразкою і що це означає для Києва – пише оглядач відділу міжнародної політики «Дзеркала тижня» Володимир Кравченко у статті «Вибори в Польщі: чи покращиться щось для України?» на ZN.UA.