UA / RU
Підтримати ZN.ua

Румунія відкликає посла з Кенії після жарту про мавпу

МЗС Румунії відреагувало на скандал, який мав місце ще у квітні

Міністерство закордонних справ Румунії вирішило відкликати свого посла в Кенії Драгоша Віорела Тігау після того, як на зустрічі в Найробі дипломат нібито зробив коментар, в якому прирівняв африканців до мавп, повідомляє POLITICO із посиланням на заяву МЗС Румунії.

«Будь-яка расистська поведінка або коментарі є абсолютно неприйнятними», – йдеться в заяві МЗС, де уточнюється, що міністерство «ініціювало процедуру відкликання» посла Драгоша Віорела Тігау з його посади в Кенії.

Читайте також: Президент Йоганніс: Румунія не допомагатиме Молдові військами, якщо на неї нападе Росія

«Глибоко шкодуємо про цю ситуацію, приносимо вибачення всім постраждалим і рішуче відкидаємо та засуджує будь-яку поведінку і будь-яке ставлення, несумісне з взаємною повагою», – повідомляє МЗС Румунії.

Цей крок став реакцією на звинувачення в тому, що Тігау сказав фразу «африканська група приєдналася до нас» після того, як мавпа з'явилася у вікні конференц-залу напередодні засідання в будівлі ООН в столиці Кенії 26 квітня.

МЗС Румунії заявило, що отримало інформацію про інцидент лише минулого тижня, і Тігау був відкликаний, як тільки уряд дізнався про це. Посол вибачився після інциденту, в тому числі в письмовій формі. Уряд Румунії «сподівається, що цей інцидент не вплине на відносини з країнами африканського континенту».

Читайте також: Румунія погодила закупівлю танків у США — названо кількість та модель

Нагадаємо, що у березні президент Кенії Вільям Руто заявив, перебуваючи у Німеччині, що «війна в Європі має бути закінчена, агресія проти України не виправдана нічим», а також зауважив, що позиції окремих країн ніколи не треба ототожнювати з позицією всієї Африки. Канцлер Німеччини Олаф Щольц подякував Кенії за цю позицію та назвав її «дуже чіткою» та «дуже мужньою».

Вже у травні, після зустрічі Руто із главою МЗС РФ Сєргєєм Лавровим, адміністрація президента Кенії заявила, що підпише торговельний пакт з Росією, спрямований на посилення співпраці між бізнесом.