UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російський олігарх Євтушенков потрапив під санкції у Чехії — ЗМІ

Його активи в країні мають бути заморожені, а в'їзд йому – заборонений.

Чехія внесла до національного списку санкцій бізнесмена з РФ Владіміра Євтушенкова, який став першим в Україні російським олігархом, в кого Вищий антикорупційний суд вилучив активи. Також під чеські санкції потрапив його син Фєлікс Євтушенков, повідомляє Radio Prague International.

Санкції було затверджено 28 червня на засіданні уряду, де також було представлено нову стратегію Чехії з безпеки.

Євтушенкову та його сину тепер заборонено в'їзд до Чехії, проведення будь-яких фінансових операцій через чеські структури, а їхні активи по всій країні будуть заморожені. Також уряд Чехії виступив із пропозицією внести олігарха та його сина до списку санкцій Євросоюзу.

Читайте також: Постачав українську сировину для виробництва «Калібрів»: російському олігарху Шелкову оголосили підозру

Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський повідомив, що Євтушенков мав або має власність у Чеській Республіці.

«Питанням займатиметься, зокрема, Управління фінансового аналізу, яке може заморозити ці активи. До того ж, варто відзначити, що бізнес [Євтушенкових] в РФ є частиною військово-промислового комплексу», – сказав міністр.

Ліпавський на засіданні уряду охарактеризував Євтушенкова як провідного російського бізнесмена, який разом із своїм сином надає російському уряду значні ресурси.

«У минулому він неодноразово зупинявся на території Чехії, а зараз після рішення уряду він зробити цього не зможе», – сказав Ліпавський.

Читайте також: Абрамович не підписує угоду про перерахування Україні грошей від продажу "Челсі", у російського олігарха нові плани

У затвердженому документі йдеться про те, що компанії, пов'язані з концерном АФК «Система», який заснував Владімір Євтушенков і в якому він має суттєву частку, виробляють та постачають системи озброєння для збройних сил Російської Федерації. У квітні 2022 року, побоюючись західних санкцій, Євтушенков залишив посаду голови ради директорів «Системи», частину пакету акцій передав своєму синові Фєліксу.

Нагадаємо, що ВАКС ухвалив вилучити активи Євтушенкова в Україні у вересні 2022 року – 17 об'єктів нерухомості та частки в кількох українських компаніях у Києві та Запоріжжі.

Читайте також: У російського олігарха Дєріпаскі остаточно конфіскували активи, окрім двох кар’єрів

Позов Мін'юсту України про конфіскацію майна Євтушенкова став першим подібним щодо російських олігархів.