UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін погрожує США новою ракетною кризою

Російський диктатор вважає, що Вашингтон провокує протистояння у стилі Холодної війни.

Російський диктатор Владімір Путін заявив, що у разі розміщення Вашингтоном ракет великої дальності у Німеччині з 2026 року, Росія розмістить подібну зброю на відстані ураження Заходу. У своїй промові перед моряками з РФ, Китаю, Алжиру та Індії у Санкт-Петербурзі він сказав, що Сполучені Штати ризикують спровокувати ракетну кризу в стилі Холодної війни, повідомляє Reuters.

Читайте також: Шольц: Щоб запобігти розміщенню американських ракет Tomahawk у Німеччині, Росія має припинити війну в Україні

"Час польоту до цілей на нашій території таких ракет, які в перспективі можуть бути оснащені ядерними боєголовками, становитиме близько 10 хвилин... Ця ситуація нагадує події Холодної війни, пов’язані з розміщенням в Європі американських ракет середньої дальності Pershing, — заявив Путін.

НАТО хотіло розмістити ракети Pershing II у Європі в 1979 році. Радянське керівництво побоювалося, що це було частиною ретельно розробленого плану США з обезголовлення Радянського Союзу шляхом усунення його політичного та військового керівництва.

Путін повторив попередні погрози про те, що Росія може відновити виробництво ракет середньої та меншої дальності, здатних нести ядерну зброю, а потім розглянути, де їх розгорнути, після того, як Сполучені Штати доставлять подібні ракети до Європи та Азії. За його словами, РФ вживе "дзеркальних заходів" з урахуванням дій США та їх союзників у Європі та світі.

Читайте також: У Німеччині захищають рішення США розгорнути далекобійні ракети у країні

Нагадаємо, США у 2026 році почнуть розгортання у Німеччині ряду далекобійних комплексів, таких як Standard Missile-6 (SM-6), крилатих ракет Tomahawk, а також гіперзвукової зброї. Вашингтон зробить це "як знак відданості НАТО та європейській обороні".

У відповідь на рішення Вашингтону заступник голови МЗС РФ Сєргєй Рябков заявив, що Москва "без нервів" підготує військову відповідь. Проте він не вказав, що саме планує зробити Москва.

Ракети наземного базування з дальністю понад 500 км були заборонені до 2019 року згідно з договором про ліквідацію ракет середньої та меншої дальності (РСМД). Його у 1987 році підписали генсек ЦК КПРС Міхаіл Горбачов та тодішній президент США Рональд Рейган. Однак у 2019 році США вийшли з нього.  Вашингтон заявив, що угоду порушує РФ через розробку росіянами крилатої ракети наземного базування 9M729, відомої в НАТО як SSC-8.

У Москві неодноразово відкидали звинувачення. Кремль наклав мораторій на власну розробку ракет, раніше заборонених Договором РСМД — балістичних і крилатих ракет наземного базування з дальністю від 500 км до 5500 км.