UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прокуратура ЄС взялася за Болгарію, яка є найяскравішим прикладом розкрадання європейських коштів – Politico

Болгарія є найбіднішою країною ЄС та регулярно звертається за підтримкою до європейських платників податків

Європейський прокурор Лаура Кодруца Кьовесі нарешті привернула увагу до Болгарії, яка вже давно вважається одним з найяскравіших прикладів безсилля Брюсселя перед обличчям розкрадання європейських коштів. Не виключено, що активність європейських прокурорів пов’язана зі зміною влади й приходом коаліційного прем’єр-міністра Николая Денкова, що заявив про викорінення корупції, а також російського впливу у болгарській розвідці. 

Цього тижня Прокуратура Європейського Союзу провела обшуки у 28 будинках і офісах в рамках розслідування нецільового використання коштів ЄС у залізничних проектах, а також був заарештований мер невеликого містечка через проекти з енергоефективності, повідомляє Politico.

Розплати очікували вже кілька років, оскільки провідні політики з болгарського реформаторського табору стверджували, що розкрадання коштів ЄС стало одним з основних джерел доходів організованих злочинних угруповань країни. Центр вивчення демократії, неурядова організація в Софії, у 2020 році дійшов висновку, що до 15% грошей ЄС регулярно привласнюються незаконно.

Читайте також: Болгарська АЕС Kozloduy більше не використовуватиме російське ядерне паливо

Згідно зі звітом за 2022 рік, Прокуратура ЄС наразі проводить 143 розслідування в Болгарії з «оцінкою загальних збитків» на суму 492 мільйони євро.

Будучи найбіднішою країною ЄС, Болгарія регулярно звертається за підтримкою до європейських платників податків, щоб допомогти розбудувати свою інфраструктуру та зробити старі будівлі соціалістичної епохи більш енергоефективними.

Прокуратура ЄС заявила, що розслідує два проекти з модернізації залізничної інфраструктури на суму понад 241 мільйон євро, а також грант на підвищення енергоефективності житлових будинків у місті Генерал-Тошево обсягом 169 тис. євро.

Читайте також: Уряд Болгарії підтримав передачу Україні 100 бронетранспортерів

Понад 100 агентів болгарської поліції та служби безпеки провели рейди на залізничній лінії між містами Костенець і Септемврі, яка отримала 130 мільйонів євро фінансування від Європейського виконавчого агентства з питань клімату, інфраструктури та навколишнього середовища (CINEA). Під час рейдів також розглядалися можливі зловживання на залізниці між селами Орізово та Михайлово, що фінансується з Фонду згуртування на суму понад 111 млн євро.

Використання болгарських сил безпеки є ознакою того, наскільки Прокуратура ЄС залежить від підтримки болгарського уряду та вищих посадових осіб країни. Уряд прем'єр-міністра Николая Денкова, який прийшов до влади лише 6 червня, пообіцяв викорінити корупцію і забезпечити, щоб сили безпеки не керувалися Росією. Важливо також, що Іван Гешев, дуже суперечливий головний прокурор країни, був змушений піти у відставку в середині червня, оскільки багато болгар вже давно вважали його перешкодою для розслідувань корупції на найвищому рівні.

Читайте також: Експорт зброї з Болгарії зріс на 200% після початку російсько-української війни

Бенефіціаром обох розслідуваних залізничних проектів була Національна компанія залізничної інфраструктури Болгарії, яка уклала будівельні контракти з двома приватними компаніями.

«Розслідування виявило факти, які можуть становити кримінальні злочини, включаючи нецільове використання коштів ЄС та відмивання грошей. Підрядники підозрюються в тому, що за короткий проміжок часу здійснили фіктивні грошові перекази на мережу фіктивних компаній, що в кінцевому підсумку призвело до виведення готівки на суму понад 2,5 мільйона євро особами з кримінальним минулим», – заявили в Прокуратурі ЄС.

Мер міста Генерал-Тошево був заарештований за надання неправдивих даних про роботи з підвищення енергоефективності муніципальних будівель. За повідомленнями болгарських ЗМІ, він був звільнений після сплати застави у розмірі 5 тис. євро.

Хоча розслідування корупції є відносно поширеним явищем у Болгарії, країна відчуває значні труднощі з винесенням вироків злочинцям найвищого рівня.

Читайте також: Президент Болгарії звинуватив Україну у «затягуванні» війни. Посольство відреагувало

Нагадаємо, у травні Вища адміністративна прокуратура Болгарії оголосила про порушення справи щодо виконання урядом країни санкцій, накладених Європейським Союзом на Росію через її вторгнення до України ще у 2014 році. Справа порушена через публікації у ЗМІ, в яких стверджувалося, що досі болгарський уряд не вдався до реального застосування антиросійських санкційних заходів.