UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прем'єри Великої Британії та Італії обговорять можливість ударів ракетами Storm Shadow по Росії

Також плануються переговори у Німеччині та Франції.

Прем'єр-міністри Великої Британії Кір Стармер та Італії Джорджія Мелоні проведуть переговори щодо використання Україною британських крилатих ракет великої дальності Storm Shadow на території Росії.

Станеться це у понеділок, 16 вересня, повідомляє Bloomberg з посиланням на анонімні джерела.

Читайте також: На тлі розмов про удари вглиб Росії Шольц відмовляє у передачі ракет Taurus Україні

Прогнозується, що однією з ключових тем обговорення стане пропозиція України про застосування цих ракет для завдання ударів по російських об'єктах. Також планується розглянути гібридні загрози з боку РФ для Європи та підтвердити підтримку міжнародних зусиль з відбудови України.

Зустріч Стармера з Мелоні відбувається через кілька днів після його переговорів із президентом США Джо Байденом у Вашингтоні. Одним із питань тієї зустрічі було обговорення можливості надання Україні дозволу на завдання далекобійних ударів по Росії за допомогою Storm Shadow, з використанням навігаційних даних США. Однак, за даними джерел, Байден поки що стримується від ухвалення цього рішення через ризик ескалації конфлікту.

Читайте також: У МЗС України пояснили, чому Захід не повинен піддаватися на погрози Путіна

У найближчі дні британська влада також планує провести консультації з цього питання з урядами Франції та Німеччини.

Напередодні, у неділю, міністр закордонних справ Великої Британії Девід Ламмі заявив, що переговори зі США та іншими союзниками з приводу цієї ініціативи тривають. Він також зазначив, що цього місяця на засіданні ООН відбудуться подальші консультації з українським президентом Володимиром Зеленським.

«Важливо, щоб усі союзники, які підтримують Україну, дотримувалися єдиної стратегії для досягнення перемоги», – підкреслив Ламмі в інтерв'ю ВВС.

Читайте також: План перемоги України складається з чотирьох пунктів, ще один знадобиться після війни — Зеленський

Напередодні переговорів між прем'єр-міністром Великої Британії та президентом США з'явилися повідомлення про потенційну домовленість, яка дозволила б Україні застосувати далекобійні ракети Storm Shadow для ударів по об'єктах на території Росії. Проте, за підсумками зустрічі, жодних офіційних підтверджень цієї інформації не прозвучало. Водночас, є припущення, що використання таких ракет інтегрують у ширший військовий план України, яка передбачає ураження російських аеродромів, пускових установок та інших об'єктів, що використовуються для обстрілів українських міст.

Про те, чому союзники не дозволяють Україні бити по Росії далекобійною зброєю та коли США все ж таки ухвалять необхідне для Києва рішення, розповідає Володимир Кравченко у статті «Далекобійні ракети. Шість причин, через які США не дають Україні бити вглиб Росії».