UA / RU
Підтримати ZN.ua

Посол США назвав зовнішню політику Угорщини «фантазією»

Девід Прессман називає Будапешт «самотнім»

Посол США в Угорщині Девід Прессман заявив, що зовнішня політика уряду Віктора Орбана є «зовнішньою фантазією». Цю заяву він зробив під час інтерв’ю The Guardian, коментуючи політику Будапешта щодо вступу Швеції до НАТО, європейської підтримки України та зв’язків з Китаєм та Росією.

«Я вважаю, що важливо, щоб угорський уряд виконував свої зобов'язання, а його зобов'язання полягало в тому, що він не буде останнім союзником, який ратифікує вступ Швеції до Альянсу», – сказав Прессман.

Читайте також: Орбан запевнив, що парламент Угорщини ратифікує членство Швеції в НАТО «за першої нагоди»

Американський дипломат додав, що «дотримання слова, очевидно, є важливим елементом довіри в будь-яких відносинах», а також зазначив: «Альянс настільки сильний, наскільки сильні зобов'язання, які ми беремо один перед одним, і зобов'язання, яких ми дотримуємося».

Він підкреслив поглиблення дипломатичної ізоляції Будапешта, що виходить за рамки питання вступу Швеції до НАТО.

«Угорщина дійсно самотня – і вона не повинна бути такою», – сказав Прессман, назвавши «тривожними ознаками» рішення угорського уряду щодо блокування фінансування ЄС для України, проведення переговорів з президентом РФ Владіміром Путіним та опір зусиллям з диверсифікації від російської енергетики.

Читайте також: Драгі vs Орбан: Чи спрацює для України італійський рецепт на європейській кухні?

«Угорці вважають, що це політичний комунікаційний інструмент, де вони постійно говорять про імперіалістів і колонізаторів, Брюссель і Джорджа Сороса – і всіх цих суб'єктів, які намагаються «втрутитися» в їхню внутрішню політику – і це насправді фантазія. І це фантазія, яка служить певним політичним цілям в цій країні, але також відволікає від деяких реальних викликів і можливостей, які має Угорщина», – вважає посол.

Читайте також: Орбан заявив, що підтримує допомогу Україні, але тепер проти “шкоди бюджету ЄС”

Нагадаємо, Угорщина залишилася єдиним членом НАТО, який досі не схвалив заявку Швеції на вступ до Альянсу.  

За даними POLITICO, після спроб м'якого підходу до прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, європейські дипломати почали натякати на «ядерний варіант» – виключення Будапешта з процесу голосування в ЄС. Вони вважають немислимим, що Орбан ставить під загрозу безпеку України, блокуючи пакет фінансової допомоги на 50 млрд євро. Пізніше Орбан відмовився від своїх заперечень проти створення фонду військової допомоги Україні в розмірі 5 млрд євро. Голосування за пакет допомоги Україні відбудеться 1 лютого.