UA / RU
Підтримати ZN.ua

Посли ЄС погодили тринадцятий пакет санкцій проти Росії

Зокрема, з нього не виключили трьох російських олігархів, як того хотіла Угорщина. 

Посли Європейського Союзу у середу, 21 лютого, погодили тринадцятий  пакет санкцій проти Росії, накладених через вторгнення в Україну, повідомило представництво Бельгії в Раді ЄС, яка зараз головує в Раді Європейського Союзу.

«Цей пакет є одним із найширших, затверджених ЄС. Він пройде письмову процедуру та буде офіційно затверджений 24 лютого», - йдеться в повідомленні в Х.

Як повідомив у свою чергу журналіст «Радіо Свобода» Рікард Джозвяк, посли ЄС також домовилися про продовження санкцій щодо понад 1900 російських та білоруських  осіб і компаній ще на пів року, не підтримавши спробу Угорщини виключити зі списків імена трьох російських олігархів.

«Угорщина хотіла виключити із списку Алішера Усманова, В’ячеслава Кантора та Дмитрія Мазєпіна (як завжди), але знову не вдалося», - зазначив він.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн привітала рішення послів щодо нового санкційного пакету.

«Я вітаю домовленості про наш 13-й пакет санкцій проти Росії. Ми повинні продовжувати послаблювати військову машину Путіна. Маючи загалом 2000 пунктів у списку, ми чинимо високий тиск на Кремль. Ми також скорочуємо доступ Росії до безпілотників», - написала вона.

Читайте також: Китайські компанії можуть потрапити під санкції США за підтримку війни РФ проти України — CNBC

Нагадаємо, що Білий дім заявив, що 23 лютого оголосить «великий пакет санкції» проти Росії. Координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі на брифінгу 20 лютого зазначив, що це зроблять за вказівкою президента Джо Байдена, «щоб притягнути Росію до відповідальності за те, що сталося з паном Навальним», який помер у російській в'язниці. Також Кірбі уточнив, що санкції також будуть стосуватися і російської війни проти України (оголошення пакету заплановане на переддень другої річниці повномасштабного вторгнення).