UA / RU
Підтримати ZN.ua

План перевиконано: Євросоюз може збільшити кількість підготовлених військових для ЗСУ на 10 тисяч – ЗМІ

Раніше планувалася підготовка 30 тисяч військових

Євросоюз перевиконав поставлену мету щодо підготовки 30 тисяч солдатів та офіцерів для Збройних Сил України на полігонах країн-членів. Ця підготовка українських військовослужбовців відбувається в рамках Військової допоміжної місії ЄС (EUMAM). 

За словами Високого представника ЄС Жозепа Борреля, Євросоюз тепер розглядає можливість збільшення кількості підготовлених військовослужбовців для ЗСУ на 10 тисяч, щоб досягти у 2023 році кількості у 40 тисяч. Про це дипломат заявив у Толедо під час брифінгу за підсумками зустрічі міністрів оборони країн ЄС, передає «Укрінформ».

Нагадаємо, що ЄС ухвалив рішення започаткувати тренувальну місію EUMAM Ukraine у жовтні 2022 року – після завершення ЗСУ Харківської наступальної операції. Країни ЄС запланували тоді підготувати 15 тисяч українських військових. Базову підготовку здобували 12 тисяч солдатів, а ще 2,8 тисячі мали пройти спеціалізоване навчання. Метою місії ЄС визначено забезпечення індивідуальної, фахової та колективної підготовки військовослужбовців України.

Читайте також: Пентагон може скоро розпочати підготовку українських пілотів на F-16 у США, попри попередні заяви – NYT

Раніше нідерландський бригадний генерал Мартін Бонн, який обіймає посаду заступника голови багатонаціональної тренувальної місії ЄС, заявив, що головною проблемою у підготовці українців став брак компетентних перекладачів. 

У серпні міністр оборони Франції Себастьян Лекорню заявив, що його країна підготувала вже 6 тисяч українських військових та виконала план з підготовки бійців ЗСУ на 2023 рік. Також у серпні майже тисяча українських морських піхотинців завершили піврічний курс підготовки у Великій Британії – у фахівців Королівської морської піхоти та армійських спецпризначенців за підтримки міжнародних партнерів.