UA / RU
Підтримати ZN.ua

Після поразки на виборах до Європарламенту Макрон заявив про розпуск парламенту

Позачергові вибори у Франції відбудуться 30 червня та 7 липня

Президент Франції Еммануель Макрон оголосив про розпуск Національних зборів (нижня палата французького парламенту) та призначення парламентських виборів на 30 червня та 7 липня. Це відбулося одразу після оголошення перших результатів й даних екзит-полу на виборах до Європейського парламенту, які свідчили про те, що партія Макрона програла ультраправій партії «Національне об'єднання» Марін Ле Пен. 

«В кінці цього дня я не зможу діяти так, ніби нічого не сталося, до цієї ситуації додається лихоманка на громадських та парламентських дебатах в нашій країні в останні роки. Ось чому, провівши консультації, передбачені дванадцятою статтею нашої Конституції, я вирішив знову надати вам вибір нашого парламентського майбутнього шляхом голосування», – сказав Макрон, коментуючи результати виборів до Європарламенту у Франції, повідомляє Le Monde. 

Макрон додав, що підпише указ про проведення парламентських виборів, які відбудуться 30 червня для першого туру та 7 липня для другого. 

Читайте також: У виборах до Європарламенту беруть участь курйозні проєкти: від партії інопланетян до об'єднання за безплатне пиво

Нагадаємо, проукраїнська Європейська народна партія (ЄНП) може отримати найбільшу кількість мандатів у новому складі Європейського Парламенту – 180 з 720. Праві політики «Ідентичності і демократії» (до якої входить партія «Національне об'єднання» Марін Ле Пен) можуть здобути приблизно 70 місць. 

Нещодавно партія Марін Ле Пен виключила зі своєї фракції у Європейському парламенті всіх депутатів від проросійської німецької партії AfD («Альтернатива для Німеччини»). Причиною такого рішення стала заява головного кандидата AfD до Європарламенту Максиміліана Кра про те, що «не всі люди, які служили в SS, були злочинцями».