UA / RU
Підтримати ZN.ua

Парламентська більшість Фіцо ліквідувала Антикорупційну прокуратуру Словаччини

Зміни ухвалили за прискореною процедурою.

Парламент Словаччини за прискореної процедури схвалив реформи, які ліквідовують Антикорупційну прокуратуру, що займається кримінальними злочинами високого рівня, а також пом’якшили покарання за фінансові злочини, повідомляє Reuters.

Ухвалення відбувалося на тлі громадських протестів і занепокоєння з боку Європейської комісії.

Уряд прем’єр-міністра Роберта Фіцо, який прийшов до влади у жовтні минулого року вчетверте після перебування в опозиції, переконує, що зміни необхідні, щоб покласти край тому, що політики правлячої партії називають «упередженим ставленням» Антикорупційної прокуратури до представників SMER.

«Минулий уряд... порушив принципи верховенства права та порушив права людини», — заявив парламенту депутат SMER Тібор Гашпар, колишній глава поліції, який є об’єктом поточних розслідувань.

Уряд заявив, що зміни модернізують кримінальний кодекс, скорочуючи тривалі терміни ув’язнення та віддаючи перевагу альтернативним покаранням.

Президент Зузана Чапутова одразу дала зрозуміти, що спробує зупинити зміни, ймовірно через вето або оскарження в суді.

Опозиція та десятки тисяч словаків, які останніми тижнями виходять на протести по всій країні, впевнені, що зміни захищають політичних і бізнес-союзників Фіцо від розслідувань.

Читайте також: Чому Україні не варто боятися популіста Фіцо

Закон став «жахливою амністією» для цього кола, вважає депутат Міхал Сіпош від опозиційної Словацької партії.

У грудні Європейська комісія закликала уряд не ухвалювати зміни та висловила занепокоєння щодо деяких реформ, включаючи безперервність розслідування корупції на найвищому рівні та достатній захист коштів ЄС. Сьогодні представник ЄС заявив, що занепокоєння комісії залишаються. Це може призвести до судових позовів і бюджетних наслідків. У минулі роки Єврокомісія вживала подібні заходи проти Польщі та Угорщини.

Уряд заявив, що консультувався з ЄС щодо реформи та в останню хвилину вніс деякі зміни у свою пропозицію, однак не ясно, чи це зменшить занепокоєння.

Останніми тижнями десятки тисяч людей щочетверга збираються у Братиславі, в інших словацьких містах також проходять менші демонстрації.  Вони нагадують ті, що відбулися у 2018 році після вбивства журналіста та його нареченої. Журналіст Ян Куцяк досліджував зв’язки партії Smer із кримінальними мережами та словацьким бізнесом на момент  вбивства. 

Тоді під тиском протестувальників Фіцо був усунутий з посади прем'єр-міністра, який на той час він обіймав третій  термін.