UA / RU
Підтримати ZN.ua

Орбан виключає проведення дострокових виборів в Угорщині 

Партія проросійського прем'єра втратила позиції на виборах до Європарламенту.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан виключив проведення дострокових парламентських виборів, щоб закріпити свою перевагу в місцевих виборах і виборах в Європейському Союзі після напрочуд сильних результатів свого суперника Петера Мадяра, пише Bloomberg.

В інтерв’ю на центральному телеканалі Орбан заявив, що наступні загальні вибори відбудуться у 2026 році, що дасть його уряду час покращити свої результати. Хоча «Фідес» Орбана посіла перше місце під час голосування в Європейському парламенті, це був її найгірший результат за всю історію після того, як «Тиса» політичного новачка Петера Мадьяра здобула значні успіхи, в тому числі на електоральному полі правлячої партії.

Президент Франції Еммануель Макрон оголосив про розпуск Національних зборів (нижня палата французького парламенту) та призначення парламентських виборів на 30 червня та 7 липня. Це відбулося одразу після оголошення перших результатів й даних екзит-полу на виборах до Європейського парламенту, які свідчили про те, що партія Макрона програла ультраправій партії «Національне об'єднання» Марін Ле Пен. 

Читайте також: Хто переможець, а хто лузер: перші висновки з результатів на виборах у Європарламент

Французька ультраправа партія «Національне об'єднання» Марін Ле Пен, яку очолює Джордан Барделла, за даними екзит-полу Ipsos набере на виборах до Європарламенту більше голосів, ніж сумарно друге і третє місця. За прогнозами, ультраправе «Національне об'єднання» отримає 31,5% голосів – більш ніж удвічі більше, ніж президентська партія Еммануеля Макрона «Відродження» на чолі з Валері Гайєр.

Чи вдасться правим та ультраправим силам захопити Європарламент аналізує Петро Герасименко у статті «Тріумф правих? Чого нам чекати від виборів у Європарламент» на ZN.UA.