UA / RU
Підтримати ZN.ua

Орбан в шоці від думки про те, що Росію можна перемогти силою

Прем’єра Угорщини лякає те, що це «реальне політичне мислення і наміри» європейських лідерів

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, який продовжує вибудовувати відносини з російським диктатором Владіміром Путіним, заявив, що «Європа грає з вогнем» та «балансує між миром і війною».

Орбан назвав шокуючою заяву міністра закордонних справ Польщі Радослава Сікорського* про те, що «політичного вирішення конфлікту не існує, його можна вирішити лише за допомогою грубої військової сили», передає слова прем’єра в інтерв’ю Kossuth Rádió третього травня видання Telex.

Орбана лякає те, що «ці заяви не є комунікаційними бульбашками або сплесками, вони втілюють реальне політичне мислення і наміри».

* Сікорський під час брифінгу з главою МЗС Німеччини Анналеною Бербок 1 травня сказав: «Владімір Путін, виявляється, поважає тільки оголену економічну і військову силу. І в цій валюті ми повинні переконати його, що вторгнення було помилкою і війну неможливо виграти». 

Читайте також: Угорщина блокуватиме виділення Україні двох мільярдів євро

Орбан сказав, що Захід поступово дрейфує до війни, що «в Європі і в Америці провоєнні уряди», а він «стурбований майбутнім Європи».

«Ми не хотіли брати участь у Першій та Другій світових війнах… Ми не дозволимо втягнути угорців у війну втретє», – сказав Орбан.

Читайте також: В Угорщині зростає рейтинг опонента Орбана напередодні виборів до Європарламенту 

Нагадаємо, що партія Орбана хоче зайти до Європейського парламенту та стати частиною впливової коаліції націоналістичних та ультраправих сил (якщо така буде створена) після виборів у червні. Угорський прем’єр неодноразово робив антиукраїнські та проросійські заяви, пояснюючи їх тим, що він проти війни. Раніше він заявляв, що Захід стоїть «в одному кроці» від того, щоб направити своїх солдат в Україну.    

У Європі посилюються позиції ультраправих партій, які часто не прихильні до України. Раніше вони ставили собі за мету «стати принаймні третьою за величиною групою в парламенті ЄС.