UA / RU
Підтримати ZN.ua

Орбан бореться із колишнім союзником, який став для нього ворогом ‒ FT

Тепер політик намагається дискредитувати свого опонента.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, який практично незмінно керує країною з 2010 року, розгорнув проти свого колишнього однопартійця Петера Мадяра всю міць уряду для дискредитації політика, оскільки той перетворився із союзника на противника.

Про це пише The Financial Times.

Петер Мадяр ‒ 43-річний юрист, колишній дипломат і нащадок старої консервативної будапештської родини, вийшов з правлячої партії «Фідес»у лютому, звинувативши її в корупції та лицемірстві.

«Моя мета ‒ позбавити «Фідес» більшості на наступних загальнонаціональних виборах і принаймні змусити її сформувати коаліцію. Я можу працювати з «Фідесом», але без кумівства і Орбана ‒ якщо таке взагалі можливо», ‒ сказав він.

EPA/Zoltan Balogh

Читайте також: Опонент Орбана подав заявку на реєстрацію партії для участі у виборах до Європарламенту — Bloomberg

Його слова зачепили багатьох угорців після чотирьох поспіль урядів на чолі з «Фідес» ‒ десятки тисяч людей вийшли на вулиці на його підтримку під час нещодавніх мітингів.

Невелика консервативна партія Tisza (Tisztelet es Szabadsag, тобто «Повага і свобода») отримує вигоду від сплеску популярності Мадяра в опитуваннях громадської думки ‒ його підтримка наразі становить понад 10%, що є одним з найвищих показників серед опозиціонерів. «Фідес» користується підтримкою приблизно 40% виборців, серед тих, хто визначився зі своїм вибором, а наступні загальнонаціональні вибори відбудуться у 2026 році.

Вражений раптовим зростанням популярності Мадяра саме напередодні червневих європейських і муніципальних виборів 2024 року, уряд розгорнув цілу кампанію ресурсів, дискредитувати його.

Нападки в проурядових ЗМІ стосуються як його «жіночих» сонцезахисних окулярів, так і звинувачень у тому, що він використовував посаду своєї тодішньої дружини, колишньої міністерки юстиції Юдіт Варги, щоб отримати роботу.

Читайте також: Скандал в Угорщині навколо президентки викриває вразливі місця Орбана – The Guardian

Минулого тижня нове Управління захисту суверенітету (SPO), створене для запобігання іноземному впливу на політику Угорщини, але яке, як попереджають критики, може націлитися на будь-якого публічного діяча, розпочало розслідування Мадяра через «імовірні зв'язки з іноземним фінансуванням».

Мадяр не знітився і відповів на це у Facebook: «Запитайте Фідес, скільки мільярдів вони витрачають на американських гуру виборчих кампаній, майстрів пропаганди ненависті».

Мадяр, який ніколи не обіймав виборних посад, позиціонує себе як консерватора, але «відкритого для всіх інших». Він каже, що націлений на розчарованих виборців «Фідесу», а також на прихильників опозиції.

«Я скаржився всередині «Фідесу» на олігархів і неприйнятні аспекти системи, але мені казали продовжувати посміхатися, працювати і ігнорувати ці речі. Я не думав про політичну кар'єру, але така можливість випадає раз у житті», ‒ додав він.

Окрім зростаючої громадської підтримки Мадяра, «Фідес» також наляканий потенційною шкодою, яку може завдати його риторика.

«Фідес» перебуває у кризовому стані», - заявив минулого тижня на дипломатичному форумі Роберт Ласло з аналітичного центру Political Capital. ‒ Вони намагаються зберегти свою основну базу, але знають, що можуть втратити сотні тисяч зі своїх понад 2 мільйонів виборців».

На думку аналітиків, Мадяр скористався моментом слабкості прем'єр-міністра. У лютому Орбан був змушений погодитися на європейський пакет допомоги Україні на суму 50 млрд євро, проти якого він затято виступав весь час. Потім прем'єр опинився в центрі скандалу, пов'язаного з президентським помилуванням чоловіка, засудженого за приховування сексуального насильства над дітьми.

Коли колишня дружина Мадяра, на той час провідна кандидатка від «Фідес» на європейських виборах, пішла у відставку через цю справу, він розпочав кампанію проти кумівства в правлячій партії. Цього місяця він зібрав близько 100 000 людей на мітингу, і сотні людей приходять на зустрічі з ним під час передвиборчої кампанії по всій країні.

Читайте також: Десятки тисяч угорців вийшли на протест проти політики Орбана

Джерела з «Фідес» кажуть, що кампанія Мадяра кинула виклик здатності Орбана утримувати виборців і зберігати партійну згуртованість.

«Партія вирішила припинити ігнорувати Мадяра і взятися за нього», ‒ зазначив аналітик Габор Тьорек.

Міністр будівництва і транспорту Янош Лазар, який є союзником Орбана, заявив минулого тижня, що угорська опозиція «є силою, яка не позбавленою небезпеки... її не варто переоцінювати, але й не можна недооцінювати».

«Фідес» намагається послабити привабливість Мадяра, зображуючи його як ще одну частину фрагментованої і слабкої угорської опозиції.

«Мадяр націлився на Орбана, але наштовхнувся на цегляну стіну. Згуртована сила прем'єр-міністра не постраждала і користується підтримкою стабільних 45-50% виборців. Ми не бачимо жодних ознак того, що партія Мадяра становить загрозу для «Фідес», ‒ уточнив голова проурядового аналітичного центру Агостон Мраз.

Читайте також: Орбан бере приклад з Путіна у придушенні інакомислення — FT

Кампанія проти Мадяра привернула до нього пильну увагу і дала йому широку аудиторію, яка може стати несприятливою для «Фідесу».

Мадяр закликав знову зосередитися на верховенстві права і припиненні корупції - питаннях, які стали причиною розбіжностей між Будапештом і Брюсселем, включаючи заморожування мільярдного фінансування з боку ЄС.

Але, як і Орбан, Мадяр відкидає «подвійні стандарти» ЄС і каже, що Брюссель не повинен примушувати до реформ у сфері правосуддя, відмовляючи у фінансуванні.

«Це шантаж, і це не робота ЄС ‒ вирішувати проблеми Угорщини. Брюссель, як і Вашингтон, повинен розуміти, що тиск на Угорщину є контрпродуктивним. Орбан продовжує перемагати частково тому, що він підтримує видимість боротьби з Європейським Союзом», ‒ наголосив політик.

Що стосується Росії, то Мадяр, схоже, займає середню позицію між більш жорстко налаштованими діячами та Орбаном, який неодноразово відтерміновував санкції та отримував поблажки від Росії.

«Розрив усіх зв'язків не призведе до миру. Водночас ви можете вважати, що зв'язки з Росією ‒ це добре, але ми члени клубу ЄС, пов'язані із західною економікою... іноді зовнішня позиція важлива», ‒ додав він.

За його словами, якщо його партія прийде до влади, вона не буде схилятися перед Заходом.

«Я був першою сніжинкою, а тепер ми маємо снігову кулю. Із хорошим результатом на червневих виборах у ЄС багато людей з обох сторін почнуть вірити, що ми можемо чогось досягти», ‒ підсумував Мадяр.

Нагадаємо, Петер Мадяр опублікував запис розмови з Юдіт Варгою, на той час його дружиною і міністром юстиції Угорщини, в якій вона детально розповіла про спробу помічників глави кабінету Орбана видалити певні фрагменти з документів у справі про хабарництво.