UA / RU
Підтримати ZN.ua

Низка країн ЄС закликають побудувати лінію оборони на кордоні з Росією та Білоруссю

Зокрема хочуть бути захищеними від військових і гібридних атак.

Лідери Польщі, Литви, Латвії та Естонії закликали Європейський Союз побудувати потужну лінію оборони вздовж своїх східних кордонів з Росією та Білоруссю. Ця ініціатива має на меті захистити ЄС від військових та гібридних загроз із боку Москви.

У листі, адресованому президенту Європейської Ради Шарлю Мішелю, представники чотирьох країн підкреслили необхідність цього проєкту. Ця пропозиція стане ключовою темою на майбутньому саміті ЄС у Брюсселі, який розпочнеться у четвер, пише Reuters. У зверненні підкреслюється, що оборонна лінія захистить 27 країн-членів ЄС і 450 мільйонів їхніх громадян, однак це вимагає значної фінансової підтримки з боку всіх держав.

Читайте також: Глава МВС Литви: Фінляндія, Норвегія, Польща та країни Балтії поставлять «стіну дронів» на кордоні з Росією

"Побудова системи оборонної інфраструктури вздовж зовнішнього кордону ЄС з Росією і Білоруссю дозволить вирішити гостру потребу в захисті від військових і гібридних загроз, включаючи дезінформацію, кібератаки, економічний примус і маніпулювання потоками мігрантів", ‒ йдеться у повідомленні.

За оцінками деяких дипломатів ЄС, орієнтовна вартість будівництва оборонної лінії вздовж приблизно 700-кілометрового кордону з Росією і Білоруссю становить близько 2,5 мільярдів євро.

Читайте також: Польща витратить 2,6 млрд доларів на захист кордону з Росією та Білоруссю — Туск

Пропозиція про спільне фінансування лінії наземної оборони доповнює попередню ініціативу Греції та Польщі. Попередній план спрямований на створення системи протиповітряної оборони ЄС за зразком ізраїльського "Залізного купола", яка б об'єднала нині розрізнені системи ППО країн-членів ЄС.

У листі також вказується, що планування і виконання оборонної лінії має бути скоординоване з НАТО, щоб відповідати військовим вимогам.

Читайте також: Країни на передовій лінії НАТО риють 1000 бункерів. Чи стримає це Путіна? — The Times

Нагадаємо, Bloomberg, із посиланням на західні служби розвідки, повідомило, що Росія, за умови припинення воєнних дій в Україні, може становити загрозу для країн Балтії через три або п'ять років.