UA / RU
Підтримати ZN.ua

Німецькі компанії скасовують заборону на продаж зброї оборонному сектору — FT

Німецькі постачальники відходять від післявоєнного табу на співпрацю з оборонною промисловістю.

Після вторгнення Росії в Україну, все більше німецьких компаній починають займатися виробництвом і постачанням військового обладнання та послуг. Це є порушенням довготривалого табу, яке існувало в Німеччині щодо участі в постачанні озброєння.

Минулого тижня акції компанії Deutz, виробника двигунів, підскочили більш ніж на 20% після того, як вона заявила, що планує будувати танкові двигуни паралельно з виробництвом мотоциклів. Deutz входить до числа компаній середнього бізнесу Німеччини, які переглядають або припиняють свою заборону на укладення оборонних контрактів, повідомляє Financial Times.

Кетрін Клювер Ешбрук, політолог і колишній директор Німецької ради з міжнародних відносин, зазначила, що давнє ставлення до оборонного сектору швидко змінюється.

Читайте також: Німецька оборонна компанія збирається побудувати в Україні щонайменше чотири заводи

"Після трьох років війни на європейському континенті, з величезними економічними втратами, Німеччина, здається, готова до історичних змін", — сказала вона.

Частина німецького суспільства також переглядає своє негативне ставлення до оборонної сфери, яке виникло після Другої світової війни. За результатами опитування, проведеного компанією PwC Germany цього року, майже 70% опитаних висловили підтримку збільшенню витрат на оборону.

"Агресивна війна Росії проти України, безумовно, підвищила усвідомлення в нашому суспільстві того, що свободу потрібно захищати військовими засобами, якщо це необхідно", — заявили в компанії Daimler Truck, яка минулого місяця оголосила про новий контракт на поставку 1500 вантажівок канадським військовим.

Читайте також: Шольц на закладці нового заводу з виробництва снарядів запевнив оборонні компанії, що гроші будуть

Компанія Trumpf, яка виробляє лазери також розглядає можливість зняти свою повну заборону на постачання продукції в оборонний сектор. Без цієї технології важко захиститися від атаки безпілотників в зонах бойових дій.

Раніше ми повідомляли, що німецька компанія Rheinmetall на вершині успіху, оскільки Німеччина збільшує витрати на оборону. Rheinmetall надає українським військовим артилерійські снаряди, безпілотники, танки й мобільні польові шпиталі.