UA / RU
Підтримати ZN.ua

Німецькі інвестиції в Китай знизилися у першому півріччі після рекордного максимуму — Reuters

Останніми місяцями уряд Німеччини закликав бізнес зменшити залежність від Китаю.

Прямі інвестиції Німеччини в Китай знизилися у першому півріччі, хоча і залишилися близькими до свого рекордного максимуму у 2022 році і зросли як частка від загальних інвестицій країни за кордон, згідно з офіційними даними, повідомляє Reuters.

Читайте також: «Залежність є обов’язковою»: Китай відреагував на нову Стратегію європейської економічної безпеки

Інвестиції в Китай впали до 10,31 млрд євро ($11,02 млрд) у першій половині 2023 року з 12 млрд євро в першій половині минулого року, йдеться в аналізі, який аналітики IW надали агентству Reuters.

Однак це все одно майже вдвічі більше, ніж 5,5 мільярда євро, інвестованих у 2019 році, до початку пандемії коронавірусу. Це також більш ніж удвічі більше, ніж чотири мільярди євро, які в середньому інвестувалися в першому півріччі за попереднє десятиліття.

Ці дані підкреслюють стурбованість тим, що німецькі фірми продовжують активно інвестувати в Китай, попри заклики уряду до компаній зменшити свої ризики та різке скорочення інвестиційних гарантій для цієї країни.

Загалом потоки прямих німецьких інвестицій скоротилися ще більше - до 63 млрд євро зі 104 млрд євро минулого року, оскільки найбільша економіка Європи бореться з рецесією.

Як наслідок, інвестиції в Китай як частка загальних інвестицій Німеччини фактично зросли до 16,4% у першому півріччі з 11,6% минулого року та 5,1% у 2019 році, повідомляє IW.

"Тенденція до Китаю залишається в основному незмінною і цього року. Хоча німецька економіка загалом інвестує значно менше за кордон, нові прямі інвестиції в Китай залишаються майже такими ж високими, як і раніше”, - сказав аналітик IW Юрген Маттес. 

Він зазначив, що більша частина інвестицій у Китай фінансується за рахунок реінвестованих прибутків.

Читайте також: Субсидії Китаю у виробництво електромобілів: у Єврокомісії націлені на боротьбу за свої ринки

Останніми місяцями уряд Німеччини закликав бізнес зменшити свою стратегічну залежність від Китаю, оскільки вважає, що зростання сили Пекіна може становити загрозу глобальній безпеці.

Хоча є перші ознаки того, що німецькі компанії починають переосмислювати свою стратегію щодо Китаю, не в останню чергу через економічний спад у країні та нові закони про безпеку, дані поки що не є однозначними.

Деякі експерти кажуть, що це частково пов'язано з розбіжностями між кількома великими компаніями, такими як Volkswagen і BASF, які подвоюють свою ставку на цю країну, і рештою, які проявляють все більшу обережність і прагнуть диверсифікувати свою діяльність, в тому числі і в інших регіонах Азії.

Маттес зазначив, що інвестиції в решту країн Азії як частка від загальних інвестицій Німеччини також зростають.

"Примітно, що майже чверть потоків прямих німецьких інвестицій нещодавно пішли в Азію", - сказав він.

Читайте також: Немає доказів того, що Китай може виробляти передові мікросхеми "у великих масштабах" —  міністр торгівлі США

Раніше повідомлялося, що Німеччина працює над новою стратегією щодо Китаю, яка передбачає більш тверезий погляд на відносини і має на меті зменшити залежність від економічної наддержави Азії, яка є головним торговельним партнером Берліна з 2016 року.