UA / RU
Підтримати ZN.ua

Німеччина замовить 105 танків Leopard для перекидання до кордону з Росією

Але грошей на закупівлю у бюджеті ще не знайшли

Німеччина планує замовити 105 танків Leopard 2A8 у компанії KNDS на суму 2,93 мільярда євро. Про це стало відомо з проєкту бюджету, з яким ознайомилося агентство Reuters 20 червня. Цей проєкт ще потребує схвалення німецького парламенту.

У документі зазначається, що частина із замовлених танків відправиться для посилення танкову бригаду у Німеччині, а інші – до німецької бойової бригади у Литві, яка створюється в рамках планів НАТО зі стримування Росії. 

Читайте також: Rheinmetall планує виробляти на заводі в Україні гібриди танків Leopard та ППО Skyranger

Міноборони Німеччини розраховує отримати нові танки у період між 2027 і 2030 роками. У проєкті бюджету визначається, що більша частина закупівлі ще не має визначеного джерела фінансування, а тому Міністерство оборони просить надати йому надзвичайні фінансові повноваження.

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус вже кілька місяців бореться за збільшення оборонного бюджету, але не досягає прогресу, оскільки бюджетні переговори в розколотому коаліційному уряді Німеччини затягуються.

Читайте також: Новий пакет допомоги від Іспанії: що до нього увійде крім танків Leopard

Нагадаємо, канцлер Німеччини Олаф Шольц у травні пообіцяв захистити трьох балтійських союзників по НАТО – Латвію, Литву та Естонію – у разі нападу Росії. Також німецький лідер заявив, що завершить до кінця 2027 року створення постійної німецької бригади в Литві. 

Пізніше у колонці для Канцлер Німеччини The Economist Шольц заявив, що «жорстокий імперіалізм Путіна не матиме успіху», але для цього Європі потрібно наростити «більше військових м'язів».