UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нідерланди безкоштовно пропонуватимуть громадянам сонцезахисний крем

У такий спосіб у країні планують боротись з рекордним рівнем раку шкіри.

Громадянам Нідерландів цього літа запропонують безкоштовний захист від сонця. Кампанія має на меті подолати рекордний рівень раку шкіри в країні, повідомляє The Guardian.

Дозатори із сонцезахсними кремами будуть доступні по всій країні: в школах і університетах, на фестивалях, у парках, на спортивних майданчиках та у інших громадських місцях.

Урядовці заявляють, що хочуть, аби кожен мав доступ до засобів захисту від сонця і не відчував незручностей через такі фактори, як вартість або відсутність санскріну під рукою. За підрахунками експертів, встановлення в громадських місцях дозаторів із захисним кремом обходитиметься бюджету дешевше, ніж лікування раку.

Громадська кампанія за масштабом схожа на подібну десятирічну кампанію в Австралії, яка заохочує людей одягати сорочки та капелюхи і користуватись сонцезахисними кремами. Її ініціатори сподіваються у такий спосіб перетворити користування громадянами сонцезахисним кремом на беззаперечну звичку.

На резервуари для крему переобладнають дозатори для дезінфекції рук, які були встановлені під час пандемії.

Читайте також: Люди недооцінюють руйнівну силу сонця — The Guardian

Лікарі б'ють на сполох через рекордне зростання випадків раку шкіри за останні кілька років. Доведено, що сонцезахисний крем є найкращим захистом від хвороби, і діти повинні звикнути застосовувати його змалечку, щоб це стало таким самим ритуалом, як чищення зубів.

Кількість захворювань на рак шкіри упродовж останніх 20 років зростає в усій Європі.

У сусідній з Нідерландами Німеччині, за даними Федерального управління статистики, у 2021 році, порівняно із 2001, кількість смертей від раку шкіри зросла на 55%.

Вчені з Нью-Йоркського університету заявили про те, що в деяких випадках особливо небезпечний рак шкіри може розвиватися зі стовбурових клітин, які визначають колір волосся і знаходяться у волосяних фолікулах, а не в верхніх шарах шкіри.