UA / RU
Підтримати ZN.ua

Не буде вступу України в ЄС без вирішення «Волинського питання» – польський міністр

Це питання є одним із найболючіших у спільній історії країн.

Підтримка Польщею вступу України у Європейський Союз неможлива без вирішення питання «Волинської трагедії» – обопільних етнічних чисток, пік яких припав на 1943 рік.

Таку думку висловив очільник польського Міноборони Владислав Косіняк-Камиш, якого цитує Polsat News. За його словами, «Польща підтримує Україну настільки, наскільки це можливо», проте у відносинах між країнами «не все ідеально через невирішені історичні питання».

«Без вирішення Волинського питання не буде вступу України в ЄС», – сказав він.

Читайте також: У яких країнах Європи вважають, що Україна стане членом ЄС впродовж найближчих п’яти років

Водночас посадовець, коментуючи поточну ситуацію на фронті, зазначив, що для Польщі «кінець війни означає лише перемогу України».

«Будь-який інший сценарій є для Польщі та Європи прямою загрозою війни», – наголосив Косіняк-Камиш.

До цього заступник міністра закордонних справ Польщі Павел Яблонський говорив, що без розв'язання питання ексгумації жертв Волинської трагедії «Україна не може мріяти про вступ до ЄС».

Читайте також: Після звершення переговорів про вступ до повноцінного членства в ЄС Україні залишаться три кроки — Кулеба

Нагадаємо, польський парламент у 2016 році визнав Волинську трагедію геноцидом польского народу. Трактування подій на Волині в часи Другої світової війни досі вважаються одним із найболючіших питань у спільній історії Польщі та України.

Докладніше читайте у статті Володимира Газіна на ZN.UA «Війна у війні: кому було вигідно? Кривава карта Волині».

Також про основні ризики, які на нас чекають, якщо ми поспішатимемо і належним чином не готуватимемось до переговорів про вступ у ЄС, розповідала редакторка відділу економіки ZN.UA Юлія Самаєва у статті «Україна – ЄС. Шлях від «пісень і танців» до «вугілля і сталі» буде довгим».