UA / RU
Підтримати ZN.ua

НАТО має лише 5% засобів протиповітряної оборони, необхідних для захисту східного флангу — FT

Це відкриває вразливі місця Альянсу.

Згідно з внутрішніми оцінками НАТО, Європа має лише частину засобів протиповітряної оборони, необхідних для захисту її східного флангу, що свідчить про масштаби вразливості континенту, пише FT.

Читайте також: На саміті НАТО Зеленському повідомлять, що цього року Україна не наблизиться до вступу — The Telegraph

Війна Росії проти України підкреслила важливість протиповітряної оборони, оскільки Київ просить у Заходу додаткові системи й ракети для захисту від російських бомбардувань.

За словами джерел видання, знайомих з конфіденційними оборонними планами, розробленими минулого року, країни НАТО здатні забезпечити менше 5% потужностей протиповітряної оборони, які вважаються необхідними для захисту членів Альянсу в Центральній і Східній Європі від повномасштабного нападу.

Один високопоставлений дипломат НАТО сказав, що здатність захищатися від ракет і повітряних ударів є основною частиною плану захисту Східної Європи від вторгнення, додавши, що зараз в Альянсу цього немає.

Міністри закордонних справ країн НАТО зберуться в четвер, 30 травня, у Празі на дводенні переговори, спрямовані на підготовку до саміту лідерів Альянсу у Вашингтоні в липні, де посилення європейської оборони буде центральною темою.

Деякі лідери країн Європи та військові чиновники вважають, що Росія може отримати можливість напасти на країну НАТО до кінця цього десятиліття.

У великому оборонному огляді минулого року уряд Британії описав “виклик захисту від нападу з неба” як “найгостріший за останні 30 років”.

Активне використання Росією ракет, безпілотників і руйнівних планерних бомб радянських часів під час обстрілів України додало терміновості зусиллям членів НАТО щодо збільшення оборонних витрат після десятиліть скорочення військових бюджетів.

“[Протиповітряна оборона] - одна з найбільших наших прогалин. Ми не можемо цього заперечувати”, - сказав ще один дипломат НАТО.

Відмова європейських країн Альянсу в останні місяці надати Україні додаткові засоби протиповітряної оборони підкреслила обмеженість запасів дорогих і повільних у виробництві систем на континенті.

Це також спричинило низку паралельних ініціатив, спрямованих на пошук довгострокових рішень. Минулого року Німеччина разом з більш ніж десятком інших країн ЄС запустила ініціативу “Небесний щит”, спрямовану на створення спільної системи протиповітряної оборони з використанням технологій, розроблених США та Ізраїлем. Проте Франція розкритикувала цю пропозицію й запропонувала іншу концепцію, яку підтримує менша кількість союзників.

Минулого тижня Польща і Греція закликали Єврокомісію допомогти у розробці та потенційно у фінансуванні загальноєвропейської системи протиповітряної оборони.

Читайте також: У НАТО розповіли, хто може стати новим генсеком Альянсу

Деякі столиці ЄС запропонували збільшити загальні внески для фінансування оборонних проектів.

У листі, надісланому главі Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн, прем'єр-міністри Греції й Польщі Кіріакос Міцотакіс і Дональд Туск назвали протиповітряну оборону головним вразливим місцем європейської безпеки, додавши, що війна РФ проти України дала уроки, які більше не можна ігнорувати.

Поширення дешевих ударних безпілотників дальнього радіусу дії, які Росія використовує проти України, посилило ці занепокоєння.

Представник НАТО заявив, що цілі й оборонні плани засекречені, але додав, що протиповітряна і протиракетна оборона є ключовими пріоритетами і “запаси були скорочені”.

“Нові оборонні плани НАТО також значно збільшують вимоги до протиповітряної і протиракетної оборони кількісно і в плані готовності”, - сказав чиновник, додавши, що країни інвестують у нові засоби ППО, в тому числі у винищувачі.

“Тому ми впевнені, що можливості НАТО зі стримування проти Росії залишаються сильними”, - додали вони.

Відразу після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року США розгорнули батарею ППО Patriot для захисту аеропорту на півдні Польщі.

Але офіційні особи кажуть, що члени НАТО мають так мало подібних систем у запасі, що здатність розгортати їх за межами власних територій обмежена.

У Британії шість есмінців Type 45 Королівського військово-морського флоту оснащені системами захисту від балістичних ракет, але ці судна мають конструктивні недоліки.

Британська армія також має шість найсучасніших наземних систем протиповітряної оборони Sky Sabre, однак їхні перехоплювачі ракет мають дальність дії лише близько 40 км, а дві з них знаходяться за кордоном.

Повна інтеграція різних європейських систем протиповітряної оборони могла б допомогти компенсувати цей недолік, створивши щільну мережу датчиків і перехоплювачів по всьому континенту.

Але, за словами аналітиків, спроби оновити інфраструктуру командування й управління протиповітряною обороною НАТО так і не зрушили з мертвої точки.

Читайте також: Посол США при НАТО: Декларація цьогорічного саміту Альянсу міститиме нові формулювання щодо членства України

Раніше повідомлялося, що Росія з її імперськими амбіціями становить найбільшу й найнагальнішу загрозу для країн НАТО. Після закінчення інтенсивних бойових дій у війні проти України московському режиму може знадобитися від шести до десяти років для відновлення своїх збройних сил. За цей час Альянс повинен забезпечити можливість своїх збройних сил стримувати РФ і, в разі необхідності, воювати проти Росії. Лише так можна зменшити ризик нової війни в Європі, вважають дослідники Німецького товариства зовнішньої політики (DGAP).