UA / RU
Підтримати ZN.ua

На виборах президента Фінляндії перемагає Стубб – суперник привітав

Після підрахунку 94% бюлетенів, Стубб мав 51,4% голосів

Александер Стубб знаходиться на шляху до того, щоб стати 13-м президентом Фінляндії. Колишній прем'єр-міністр, за даними телерадіокомпанії YLE, мав 51,4% голосів підтримки після підрахунку 94% бюлетенів. Його єдиний суперник у другому турі президентських виборів, колишній міністр закордонних справ Пекка Гаавісто, відставав з показником 48,6%. Він визнав свою поразку, привітавши Стубба, повідомляє Bloomberg.

Протягом свого шестирічного терміну президент діятиме як головний дипломат країни і верховний головнокомандувач її збройних сил, працюючи у співпраці з урядом над управлінням зовнішніми відносинами. У внутрішній політиці повноваження президента обмежені.

Читайте також: Фінляндія триматиме закритим кордон із РФ щонайменше до середини квітня

Гаавісто та Стубб
EPA-EFE/KIMMO BRANDT

Читайте також: Кандидати у президенти Фінляндії посперечалися у прямому ефірі: не можуть визначитися, чи підіймати слухавку, коли телефонуватиме Путін

Нагадаємо, колишній прем'єр-міністр 55-річний Стубб йшов на вибори як фаворит, перемігши в першому турі 28 січня і утримуючи лідерство в опитуваннях протягом двох тижнів передвиборчої кампанії. Обидва кандидати на виборах президента представляли спадкоємність у зовнішній політиці, зосереджуючись на протидії Росії, підтримці України та інтеграції Фінляндії в НАТО.