UA / RU
Підтримати ZN.ua

Молдовські олігархи, пов'язані з РФ, підривають процес інтеграції Кишинева до ЄС

Росія готується до дестабілізації Молдови під час виборчої кампанії та референдуму щодо інтеграції в ЄС у жовтні цього року.

Молдовські олігархи-втікачі Ілан Шор та В'ячеслав Платон за останні три місяці витратили близько 136 тисяч євро на кампанії у Facebook з метою поширення паніки, дискредитації процесу європейської інтеграції Молдови та покращення іміджу Росії, виявили експерти WatchDog.MD. Про це повідомляє Euractiv.

Читайте також: З Молдови вишлють співробітника російського посольства

Спонсоровані двома олігархами дописи здебільшого просували твердження про те, що референдум про вступ до ЄС не матиме сенсу, стверджуючи, що згідно з офіційними заявами, референдум не вплине на інтеграцію Молдови до ЄС.

В інших публікаціях йшлося про те, що уряд Молдови перебільшує військові загрози для отримання політичних переваг, а також ігнорує реальні ризики національній безпеці.

Крім того, дописи поширювали наратив про те, що переговори про вступ Молдови до ЄС пов'язані виключно з ситуацією в Україні, применшуючи зусилля молдовського уряду.

Автори дослідження зазначають, що Росія активно готується до дестабілізації Молдови під час президентської виборчої кампанії та референдуму щодо інтеграції в ЄС у жовтні цього року, оскільки влада країни не має ефективних інструментів для боротьби з такою дезінформацією.

Єдиним рішенням для протидії російській загрозі є активне інформування громадськості про те, як поширюються подібні наративи, і повідомлення про фейкові новини постфактум, вважають експерти. 

Згідно з аналізом, ані Meta, ані Google не вживають суттєвих заходів для блокування цього маніпулятивного контенту. У звіті також міститься заклик до Meta і Google припинити показувати рекламу від олігархів, проти яких застосовані міжнародні санкції.

У 2017 році Шора визнали винним у шахрайстві за крадіжку мільярда доларів з молдовських банків у 2014 році. Того ж року Платон був засуджений до 18 років ув'язнення за організацію схеми “Російська пральня”, яка вивела з РФ 20-80 мільярдів доларів у період з 2010 по 2014 рік через мережу світових банків, переважно в Молдові та Латвії. Однак Платона звільнили й виправдали у 2021 році. Обидва олігархи наразі проживають у Росії.

Читайте також: У Молдові відмовились реєструвати для участі у виборах проросійський блок "Побєда"

Раніше Bloomberg повідомляло, що Росія планує націлити на Молдову хвилю гібридних атак напередодні президентських виборів і референдуму. У британській розвідці пообіцяли поділитися з Кишиневом розвідувальними даними, щоб допомогти протистояти загрозі з боку російських агентів.